A Montreal-kapus söpört az NHL-díjátadón

2015.06.25. 10:00
0 hozzászólás

Ilyen még sosem fordult elő korábban az NHL-díjkiosztók történetében. Carey Price, a Montreal Canadiens kapusát a szezon legértékesebb játékosának választották, természetesen övé lett a legjobb kapusnak járó díj is, de még a Ted Lindsay-díjat, azaz a játékosok szavazata alapján a legjobbnak járó trófeát, valamint William M. Jennings-emlékdíjat, az alapszakaszban legkevesebb gólt kapó (118-at) kapusnak járó serleg – igaz a chicagói Corey Crawforddal megosztva – is Price-é lett.

Egészen elképesztő teljesítmény, amit véghez vitt. Az MVP-nek járó Hart Trophyt 2002 óta (José Theodore) nem kapta kapus, a Ted Lindsayt pedig 1998-ban legutóbb Dominik Hasek vihetette haza kapusként. A Montreal történetében a második hokis, aki négy díjat is megkapott, legutóbb ez Guy Lafleurnek sikerült még 1977-ben. Price az alapszakaszban 44 győzelemmel, 1,96-os kapott gól/meccs átlaggal, és 0,933-as védéshatékonysággal mindhárom kategóriában a legjobb lett, és erre 24 éve senki sem volt képes. Akkor Ed Belfournak sikerült. A Hart Trophy-szavazáson egyébként Alekszandr Ovecskin lett a második, Price 1498 pontot kapott, az orosz csak 888-at.

Nézzük a további díjakat. A legjobb kapus versenyében Price 84 szavazattal előzte meg a nashville-i Pekka Rinnét. A legtöbb döntőst adó Calgaryból végül ketten lettek befutók. Bob Hartley a legjobb edzőnek járó Jack Adams-díjat kapta, Jiri Hudler pedig első cseh hokisként vihette haza a Lady Byng Trophyt, azaz a legsportszerűbb és egyben legeredményesebb hokisnak járó trófeát.

Az ottawai Erik Karlssoné lett a legjobb védőnek járó James Norris-emlékkupa, a bostoni Patrice Bergeroné a Frank J. Selke Trophy (legsportszerűbb játékos). Az év újoncának a floridai Aaron Ekbladot választották. A Minnesota kapusa, Devan Dubnyk nyerte el a Bill Masterton Memorial Trophyt (az a hokis kapja, aki sportszerűségével, kitartásával és a jégkorong iránti elkötelezettségével példát mutat).

A Stanley Kupa döntőse, a Tampa Bay adta az év menedzserét, Steve Yzermant. A Detroit kapitányáé, Henrik Zetterbergé lett a King Clancy Memorial Trophy (példamutató magatartást képviselt a jégen és az életben, valamint fontos humanitárius cselekedetek hajtott végre), a San Jose védője, Brent Burns kapta az NHL Foundation Player Awardot.

A gólkirálynak járó Rockert Richard Trophy Ovecskiné lett, aki 53 góllal zárta az alapszakaszt, a legtöbb pontot (87) gyűjtő Jamie Benné lett az Art Ross Trophy.

Nem áll meg az élet az NHL-ben, szombat hajnalban, már Floridában, a Panthers otthonában rendezik a 2015-os draftot.