Amire kevesen számítottak az NHL alapszakaszában

2015.11.27. 10:49

November 26-án az amerikai Hálaadás miatt nem rendeztek meccset az NHL-ben. Az alapszakasz negyedén vagyunk túl, érdemes számot vetni az eddig látottakkal. Ezt tette a liga hivatalos honlapja és 12 egységben foglalta össze az eddigi meglepetéseket. Sorra vesszük mi is. A Columbus a szezont hét vereséggel kezdte, amely aztán Todd Richards állásába került. Jött John Tortorella október 21-én és azóta 9-7-et teljesített, de még így is csoportutolsó a Blue Jackets. Viszont az alapcélként kitűzött playoffos álmokhoz így közelebb kerülhetett.

Ezzel ellentétesen, még az előzetes várakozásokat is felülmúlva teljesít a Dallas (17-4-0). A csapat egyik legjobbja a második éves védő, a svéd John Klingberg, aki 22 meccsen 24 pontot hozott eddig össze, tavaly 65 meccsen 40 pontig jutott. És máris itt az ellenpélda. A 26 éves Jakub Voracek 22 góllal és 59 gólpasszal fejezte be a legutóbbi, philadelphiai idényét. 22 meccs után idén viszont mindössze 1 gólja és 12 pontja van, első 16 meccsén gólt sem talált.

Kevesen számítottak ilyen gyenge kezdésre Anaheimben is. A Ducks 23 meccsen mindössze 20 pontot gyűjtött, lassan indult be Corey Perry, viszont Ryan Getzlaf és Ryan Kesler csak 1-1 góllal áll. Sokan kételkedtek abban is, hogy Arizona egyáltalán el tud-e indulni a bajnokságban. A gondok elhárultak, a Coyotes pedig harcban van a továbbjutó helyekért, 21 mecccs után három ponttal előzi az Anaheimet.

Mats Zuccarello ijesztő sérülést szedett össze 2015-ös playoffban. Már az is kérdéses volt, hogy egyáltalán a normális életbe visszatud-e térni, nem hogy a jégre. A norvég végül teljesértékű munkát végzett az edzőtáborban és az idén is remeklő Rangersben 10 góllal 21 ponttal csapatelső. Kicsivel többet vártak azért ennél Phil Kesseltől, az öt idényében legalább 30 gólig eljutó csatár a Torontónál sokkal erősebb Pittsburgh-ben eddig mindössze hétszer talált be.

Órisái várakozás előzte meg az idei 1/1-es bemutatkozását, de szegény Connor McDavid 12 meccs és 13 pont után megsérült. Ott van viszont a tavalyi 1/3-as, a német Leon Draisaitl, aki 12 meccsen 7 gólnált és már 17 pontnál tart. Már három olyan meccse volt az edmontoninak, amikor 3 pontot szerzett. Tavaly kelet bajnoka volt a Tampa Bay, most viszont csak ötödik divíziójában. San Joseban pedig ezt az évet az építkezésre szánták, erre a csapat kiválóan teljesítve a második a Pacificban.

Két játékos érdekes sztorija került még be ebbe az összeállításba. Az egyik Mike Condon, a Montréal kapusa, aki draft nélkül került az NHL-be és egészen kiválóan helyettesíti Carey Price-t. 7-2-2-vel, 2,23-as kapott gól/meccs mutatóval és 0,913-as védéshatékonysággal áll. Másik Travis Hamonic, akinek még négy éve lenne vissza az Islandersszel kötött szerződéséből, de családi okokra hivatkozva elvágyódik a keleti partról és valamelyik nyugat-kanadai csapatba szerződne, ha megfelelő csereajánlat érkezik érte.

Ï