Magyar szereplővel és 44 éves szupersztárral kezd a 100. NHL-évad

2016.10.12. 15:21

Csütörtök hajnalban dobják be az első korongot, és ezzel megkezdődik az NHL, a világ legerősebb jégkorongligájának 2016/2017-es szezonja. Jubileumi, hiszen a 100. idénye még a hivatalosan is, annyi kiegészítéssel, hogy a 99. amiben játszanak: a 2014/15-ös az emlékezetes bérvita miatt teljes egészében elmaradt.

Legutóbb 1998-ban fordult elő címvédés, és erre most a Pittsburgh Penguinsnek minden esélye megvan, de ennek egyik alapfeltétele lenne, hogy Sidney Crosby, a világ egyik legjobb játékosa egészséges legyen. Az idény viszont úgy indul, hogy agyrázkódás miatt néhány meccset kénytelen lesz kihagyni. Mellette Jevgenyij Malkin és Kris Letang, valamint a kapus Marc-Andre Fleury segítheti újabb Stanley Kupához a Pittsburgh-öt.

Washingtonban évek óta fogadkoznak, hogy összejön a bajnoki cím, de amióta a világ legjobb nem tengerentúli játékosa, Alekszandr Ovecskin 2005 óta ott hokizik, a playoffban a konferencia-döntőig sem jutottak el. Pedig hatszor nyerték meg a csoportjukat, kétszer pedig az alapszakasz legjobbjai lettek.

Nehéz a végső győztesre tippelni, de a Montreal Canadiens is szeretne a végén ott lenni. Annál is inkább, mivel 1993 óta nem voltak bajnokok. Sőt, a sportág őshazájának számító Kanada akkor adott utoljára Stanley Kupa-győztest, miközben az amerikai csapatok telistele vannak kanadai sztárokkal.

Ami a szokásos nagy nyári játékosmozgást illeti, a legjelentősebb a Montréal és a Nashville között zajlott le. Két, az NHL tekintetében is sokat, 10 milió dollár körüli összeget kereső védő cserélt klubot. P.K. Subban a Nashville-be, Shea Weber a Montréalba szerződött. A chiagói Andrew Ladd szabadügynök lett, és a New York Islanderst ajánlatát fogadta el. Loui Eirksson Bostonból Vancouverbe ment. Az pedig nagyon ritkán esik meg, hogy egy franchise két 1/1-es draftosát is elcserélje. 

Az Edmontonnal most ezt történt, a 2010-es Taylor Hall a New Jersey Devilsbe, a 2012-es Nail Jakupov pedig a St. Louis Bluesba szerződött. Bemutatkozhat viszont az idei 1/1-es, Austin Matthews profi szerződést kapott a Torontótól.

Nem csak a fiatalokra, a veteránokra is érdemes lesz figyelni. A 44 éves Jaromir Jágr a 23. NHL szezonját kezdi. Pályafutása során 1629 meccsen 749 gólt ütött, 1119 gólpasszt adott, így 1868 pontja van. A gólütők örökrangsorában a harmadik, 51-re van Gordie Howe-tól, egy szezon alatt ez nem valószínű, hogy összejön. 

A gólpassz listán a hatodik helyen áll, 16-ra van tőle Paul Coffey. Ha hozza a tavalyi átlagát (39), közel kerülhet a negyedik Ray Bourque-hoz. A pontlistán viszont már csak Wayne Gretzky lehet - a minden bizonnyal - utolérhetetlen határ. A legendás Great One-nak 2857 volt, a második Mark Messier pedig már csak 19-re van. Mi lett volna, ha Jágr 2008 és 2011 között nem a KHL-ben játszik?

Elképszető, hogy Jagr tagja volt a Penguins 91-ben és 92-ben bajnok csapatának, gólt is lőtt már a 92-es döntőn Mario Lemieux társaként. Lemieux azóta a klub tulajdonosa. És Jagr még mindig a liga egyik sztárja. Egész életét a hokinak szentelte, ennyi idősen sincs például családja, amint azzal meg is lepett sokakat nem is olyan rég.

Jágr mellett a svéd Henrik Sedin (Vancouver Canucks) 970, Ovecskin 966, Crosby 938 pontos, és jó eséllyel érik el az ezres határt. Két San Jose-csatár, Joe Thorton és Patrick Marleau is jubileum előtt áll: előbbi 964 gólpasszal, társa 481 góllal kezdi az évadot. A Chicago szlovák csatára, Marian Hossa már a nyitónapon 500 gólos lehet, ha legalább egy gólt üt a St. Louisnak.

A szezonban négy szabadtéri találkozót rendeznek. Október 23-án Winnipeg Jets-Edmonton Oilers, január elsején Toronto Maple Leafs-Detroit Red Wings, január 2-án St. Louis Blues-Chicago és február 25-én Pittsburgh-Philadelphia Flyers meccset tartanak nyitott pályán. Az All Star-gálának január 29-én Los Angeles ad otthont. 

Hosszú évek után ismét van magyar játékos NHL-es klub kötelékében: Vay Ádámot a májusi, oroszországi világbajnokság után igazolta le a Minnesota Wild, előszezon meccsen is kapott lehetőséget. Aztán keretszűkítéssel a tartalékba, az AHL-es Iowa Wildhoz került, ahova most visszatették a Minnesota harmadik számú kapusát, Alex Stalockot is. Így könnyen lehet, hogy a végén a harmadik számú csapatnál, az ECHL-es Quad City Mallardsban kezdi a szezont. Korábban 2004-ig Szuper Levente, 2008-ig Vas János állt NHL-es klub alkalmazásában, mindketten az AHL-ig jutottak.

Az első játéknap párosÍtása: Ottawa-Toronto, Chicago-St. Louis, Edmonton-Calgary, San Jose-Los Angeles.