76 éve nem látott csoda kéne a Vegasnak az NHL-ben

2018.06.05. 09:23

A Washington Capitals 6-2-re nyert a vendég újonc Vegas Golden Knights ellen az NHL döntőjének negyedik mérkőzésén, így már 3-1-re vezet, és már csak egyetlen győzelem választja el fennállása első Stanley-kupa-győzelmétől. Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc következő meccsét, magyar idő szerint pénteken hajnalban rendezik Las Vegasban. Megint több ezren rekedtek ki a Capital One Arenából, akik aztán óriás kivetítők követték a csapatuk sikerét.

Rögtön az elején vezetést szerezhetett volna a Vegas, miután a középre adott korong irányt változtatott és kapuvas lett a vége. Egyre-másra jöttek a vendégek ziccerei, de James Neal révén megint kapuvas lett a vége.

A Golden Knights lendületét Colin Miller kiállítása törte meg, ráadásul a Washington gólt ütött ebből. A 10. percben Nicklas Bäckström lövése lecsorgott Marc-Andre Fleuryről, a berobbanó T.J. Oshie korcsolyával maga elé rúgta a pakkot, és közelről nem hibázott. Ettől aztán beindult a Capitals. Előbb Tom Wilson, majd 20,5 másodperccel a szünet előtt Devante Smith-Pelly ütése talált be.

A második harmadban a Washington ismét sikeresen védekezett ki egy emberhátrányt, majd mindkét oldalon maradtak ki helyzetek, sőt, a vegasiak immár harmadszor is a kapuvasat találták el. A 36. percben előnyből jött az újabb hazai gól, a hátvéd John Carlson egy keresztpassz után védhetetlenül bombázott a bal felső sarokba.

A záró harmadban éppen kiegészült a Capitals, amikor egy passzjáték végén Neal közelről a jobb felső sarokba emelt. Az 53. percben az egyedül maradt Reilly Smith fonákkal egy újabba faragott a hátrányból.

Később Michal Kempny kapásból bevágta Bäckström passzát. A két gól között 67 másodperc telt el. A végén kettős emberelőnyben Brett Connolly döntötte el végleg a meccset. A hazaiaknak ez volt a harmadik létszámfölényes góljuk, és a hat gólt mindössze 23 lövésből érték el. Jevgenyij Kuznyecov négy gólpasszt adott, a 12. NHL-játékos, aki a döntőben ennyi asszisztot jegyzett. Legutóbb ilyenre Joe Sakic tizenkét évvel ezelőtt volt képes.

A Washington az 1988-as döntője után (amelyet 4-0-re vesztett el a Detroittal szemben) most nagyon közel került a kupához. A Stanley Kupák története során 33-szor fordult elő, hogy az egyik csapat 3-1-re vezessen, de közülük csak az 1942-es Toronto volt képes fordítani, az is 0-3-ról a Detroit ellen.

Stanley-kupa, 4. mérkőzés

  • Washington Capitals-Vegas Golden Knights 6-2 (3-0, 1-0, 2-2)

Gól: Oshie (10.), Wilson (17.), Smith-Pelly (20.), Carlson (36.), Kempny (54.), Connolly (59.), illetve Neal (46.), Smith (53.)

Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3-1 a Washington javára.