Vancouverben megint egy svéd a király

2019.01.03. 10:46

Hat meccsel folytatódott az NHL alapszakasza január 2-án, és a szokásos ritmusban potyogtak a gólok. Három meccsen kilenc, egyen nyolc gól esett, az ötödik meccset pedig a hosszabbítás döntötte el.

Egészen pontosan a tavaly novemberben a 20. életévét betöltő Elias Pettersson, aki úgy ütött mesterhármast, hogy a mindent eldöntő gólt is ő szerezte. Még csak 37 meccse van a világ legerősebb jégkorong-bajnokságában, de máris beírta magát a liga rekordjainak könyvébe.

1983 óta az első újonc, aki úgy triplázott egy meccsen, hogy nem csak a rendes játékidőben, de a hosszabbításban is betalált. Az NHL modern érájában az 59., a jelenleg is aktívok közül Alekszandr Ovecskin, Sidney Crosby, Jevgenyij Malkin és Connor McDavid után az ötödik olyan, ki a 40. meccse előtt már túl van a 40 ponton (22 gól és 20 gólpassz).

Pettersson az aktív hokisok közül a hetedik, aki szintén a 40. meccse előtt túl jutott a húsz gólon, amúgy ez volt az első hosszabbításos és már a 7. győztes gólja. 20 évesen és 51 naposan a harmadik legfiatalabb lett az NHL történetében, aki mesterhármast ért el. Nem mellékesen ő lett december újonca is 14 meccsen 17 (6+11) ponttal.

A Sedin ikrek nyári visszavonulása után sokan féltek, hogy Vancouverből eltűnnek a gólvágók. Erre két svéd helyett a tavalyi draft ötödik helyén érkezett egy másik svéd, aki igyekszik betölteni az űrt, a Canucks jelenleg a 9. nyugaton.

A Calgaryban Jonathan Gaudreau egymás után két meccsen jutott el négy pontig, a Detroit ellen 1 gól és 3 gólpassz volt a mérlege. Tovább menetel a Colorado szenzációs csatárduója, Nathan MacKinnon és Mikko Rantanen is túl van már a 60 ponton, kettőjüknek 122 van már. San Joséban Brent Burns és Joe Pavelski is 4-4 pontig jutott.

Közben nyilvánosságra hozták az All Star-gálán szereplő csapatok névsorát. A tavalyihoz hasonlóan idén is a hat divízió küzd meg majd egymással. A gálát a San Jose Sharks otthonában, az SAP Centerben rendezik majd január 26-án.

Dv8Ze7dX0AEKZKS

Ovecskin nem lesz ott San Joseban, mivel a tavalyi év nagyon fárasztó volt a számára, a legutóbbi szezonban az alapszakasz után 24 meccsen szerepelt a rájátszásban, majd a mostani kiírásban is minden meccsen jégen volt. Így egy kis pihenésre van szüksége, hogy a szezon második felében is jól tudjon teljesíteni. Ovecskin a január 26-án esedékes gálamérkőzés kihagyása miatt csapata azt követő első alapszakasz-találkozóján sem léphet jégre a liga szabályai szerint.

Eredmények

  • Colorado Avalanche-San Jose Sharks 4-5
  • Ottawa Senators-Vancouver Canucks 3-4 - hosszabbítás után
  • Detroit Red Wings-Calgary Flames 3-5
  • New York Rangers-Pittsburgh Penguins 2-7
  • Dallas Stars-New Jersey Devils 5-4
  • Arizona Coyotes-Edmonton Oilers 1-3