49 év után lett nagydöntős egy csoportutolsóból az NHL-ben

2019.05.22. 10:05

A St. Louis az NHL nyugati főcsoportjának döntőjében 5-1-re verte a San Josét, ezzel 4-2-es összesítéssel jutott a Stanley Kupa döntőjébe. A Blues egymás után a második meccsen jutott öt gólig, csoportutolsóból lett végül NHL-nagydöntős.

A hazaiak nagyon bekezdtek, David Perron góljával már 92 másodperc után vezettek, majd még az első harmadban jött az orosz Vlagyimir Taraszenko, és emberelőnyből egy csodálatos, rövid felső sarkos gólt ütött. Amúgy is sok baja volt a San Josénak, hiszen három kulcsemberét: Joe Pavelskit, Tomas Hertlt és Erik Karlssont nélkülözte ezen a sorsdöntő meccsen.

A San Jose a második harmad elején próbált visszajönni a meccsbe, de utána újabb három gólt kapott, ezzel el is dőlt a mérkőzés.

A St. Louis 1970-ben jutott legutóbb döntőbe,

a Boston lesz az ellenfele, ami már egy ideje pihen, hiszen a Carolinát 4-0-val söpörték ki.

A csapat teljesítménye azért is rendkívüli – ideértve az összes amerikai major sportot –, mert a Blues az alapszakaszban, idén január 9-én még a csoportja, a Metropolitan-divízió tök utolsó helyén állt. Onnantól 45-ből 30 mérkőzését megnyerte, így jutott a rájátszásba.

1970-ben, amikor legutóbb döntős volt, akkor is a Bostonnal játszott: a 49 évvel ezelőtti döntő nagyon sima lett, a Bruins 4-0-ra nyert. A Boston huszadszor meccsel a Stanley-kupáért, 6-szor nyert. A St. Louisnak ez a negyedik döntője, még sosem győzött. Az első meccset magyar idő szerint jövő kedd hajnalban rendezik Bostonban.

Nyugati főcsoportdöntő, 6. mérkőzés:

  • St. Louis Blues-San Jose Sharks 5-1 (2-0, 1-1, 2-0)

G.: Perron (2.), Taraszenko (17.), Schenn (33.), Bozak (54.), Barbasev (58.), ill. Gambrell (27.)

A párharc végeredménye 4-2 a St. Louis javára.