Válogatóval indul a kajak-kenu versenyszezon

2011.05.12. 12:25 Módosítva: 2011.05.12. 12:25

Péntektől vasárnapig Szegeden rendezik az idény első hazai kajak-kenu versenyét, amely a férfi kajakosok számára mindjárt válogató is lesz a júniusi, belgrádi Európa- és az augusztusi, Maty-éri olimpiai selejtezős világbajnokságra. Storcz Botond szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elmondta: ebben a szakágban azért tartják külön az első szelektáló viadalt, mert a férfi kajakos csapattal szeretnének részt venni a csehországi Racicében május 20-22-én sorra kerülő Világkupa-versenyen, és az első "hivatalos" hazai válogatót is éppen arra a hétvégére tűzték ki.

„A most hétvégi verseny csak az ötkarikás számokban lesz válogató, férfi kenuban és női kajakban pedig úgynevezett tájékoztató jellege lesz a küzdelmeknek” - fogalmazott Storcz, hozzátéve, hogy Peking kenus bajnoka, Vajda Attila betegsége miatt most még nem lesz ott a Maty-éren.

A kenusoknak és női kajakosoknak tehát május 20-22-én tartják az Eb- és vb-válogató első fordulóját, a második szakaszt pedig - immár mindhárom szakág számára - június 10-12-én rendezik. A kapitány elképzelése szerint a június 17-19-i, belgrádi kontinensviadalra az olimpiai számokat tekintve már az a csapat utazik, amely majd az augusztus 17-21-én rendezendő szegedi, kvótaszerző vb-n is képviseli a magyar színeket, míg az olimpiai játékok műsorán nem szereplő számokban július közepén, az országos bajnokság után alakul ki a vb-résztvevők névsora.

Péntektől vasárnapig egyébként a Vk-sorozat is elkezdődik a síkvíziből lett gyorsasági szakágban, a lengyelországi Poznanban három, még utánpótláskorú férfi kajakos képviseli majd Magyarországot. A hétvégi, szegedi viadalon pénteken az elő- és középfutamokra kerül sor, szombaton és vasárnap pedig egyformán 9 órától kezdődnek a döntők.