Válogató és Világkupa kajak-kenuban a hétvégén

2011.05.19. 11:29

A kenusoknak, illetve a női kajakosoknak az első Európa- és világbajnoki válogatót rendezik péntektől vasárnapig Szegeden, míg a férfi kajakosok a csehországi Racicében Világkupa-versenyen szerepelnek a hétvégén.

A Maty-éri viadal a kenusoknál csak az olimpiai számokban szelektál. Peking bajnoka, a betegségéből nemrég felépült Vajda Attila egyesben és - Varga Dáviddal - párosban is vízre száll 1000 m-en. Előbbi számban Sarudi Pál, utóbbiban pedig az idén ismét összeült olimpiai bronzérmes duó, Kozmann György és Kiss Tamás lehet a legnagyobb rivális. Az ötkarikás programban jövőre, Londonban debütáló 200 m egyesben a két héttel ezelőtti tájékoztató versenyen győztes Bozsik Attila a favorit.

A nőknél lesz egy nagy hiányzó, a várandós Douchev-Janics Natasa ugyanis ezúttal nem lesz ott a rajtnál, ő a viadal háziasszonyaként készül az augusztusi, szegedi vb-re. Távollétében 500 m egyesben a kétszeres olimpiai és 29-szeres világbajnok Kovács Katalin, valamint Kozák Danuta és Benedek Dalma küzdelme várható, párosban pedig a világ- és Európa-bajnok Kozák, Szabó Gabriella és a most debütáló Kovács, Csipes Tamara kettős ütközetét várják nagy érdeklődéssel a szakemberek és a szurkolók.

A válogatón pénteken 10 órától az előfutamokat bonyolítják le, majd szombaton és vasárnap egyformán 9 órától kezdődnek a döntők.

Miközben a kenusok és a női kajakosok Szegeden csatáznak, egy népes magyar különítmény - 24 versenyző - a racicei Vk-n száll vízre, ahol elsősorban az erőviszonyok feltérképezése a cél. A csapat gerincét a május eleji férfi kajakválogatón jól szerepelt lapátforgatók adják, de C-2 200 m-en ott lesz a paksiak két rutinos versenyzője, Fehér Imre és Viktor Endre is. Csehországban is hasonló lesz a program, mint a Maty-éren: pénteken az elő- és középfutamokat rendezik, míg a finálékra szombaton és vasárnap kerül sor.

A hazai válogató második felvonása - immár mindhárom szakág számára - június 10-12-én lesz. A belgrádi Eb-re június 17-19-én, az olimpiai kvalifikációs szegedi MOL vb-re pedig augusztus 17. és 21. között kerül sor.

A csehországi Vk-ra utazó csapat

K-1, 1000 m: Bozsik Gábor, Dombvári Bence

K-2, 1000 m: Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos

K-4, 1000 m: Dombi Rudolf, Szalai Tamás, Gyökös Lajos, Boros Gergely; Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Petrovics Máté, Kugler Attila

K-1, 200 m: Dudás Miklós, Molnár Péter

K-2, 200 m: Horváth Bence, Szomolányi Máté; Sík Márton, Beé István

K-1, 500 m: Hufnágel Tibor, Hadvina Gergely

K-2, 500 m: Gönczy Gábor, Dombvári

K-1, 5000 m: Gere Bálint

C-2, 200 m: Fehér Imre, Viktor Endre