A szerda esti megnyitóval indul a kajak-kenu vb

2011.08.17. 14:56

Az előzetesen nevezett 94 országból 88 képviselői - több mint ezren - vesznek részt a szerda esti megnyitóval kezdődő szegedi 39. gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon, amelynek megszervezésére mindössze egy éve volt a magyar szövetségnek. A sportágat irányító nemzetközi szervezet, az ICF elnöke szerint csak néhány ország képes ilyen rövid idő alatt tető alá hozni egy ilyen nagy horderejű eseményt.

"Köszönet a házigazda szövetségnek, a magyarok fantasztikusan készítették elő a viadalt annak ellenére, hogy csak tavaly ősszel kapták meg, beugróként a rendezés jogát" - fogalmazott szerdán a Maty-éren tartott nemzetközi sajtótájékoztatón José Perurena López, az ICF elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja. A spanyol sportdiplomata ezzel arra utalt, hogy eredetileg Vichy lett volna az idei, olimpiai kvalifikációs vb házigazdája, de a francia szövetség tavaly visszalépett. "Köszönet a városnak is, amelynek szintén csak egy éve volt a felkészülésre, így a költségvetését is át kellett alakítania. A végleges adatok szerint 88 ország több mint ezer sportolója vesz részt a versenyen, s mintegy 420 médiamunkás akkreditált az eseményre, amely rekord a kajak-kenu vb-k történetében."

Perurena López hozzátette: az ICF-nek nagyon fontos ez a világbajnokság, tekintettel arra, hogy változott az olimpiai program, s az új táv, a 200 m esetében ez lesz az első kvalifikációs viadal, ráadásul a kajak négyeseknél kizárólag itt lehet kvótát gyűjteni a jövő évi, londoni játékokra. "Szeretném megköszönni a nemzetközi szövetségnek, hogy lehetőséget adott nekünk ennek a vb-nek a megrendezésére" - mondta Baráth Etele, a magyar szövetség (MKKSZ) elnöke. "Abban, hogy sikerült ilyen rövid idő alatt megszerveznünk a vb-t, Szeged városnak, a névadó szponzor MOL-nak, valamint az államnak is nagy szerepe volt. A pálya átépítése és a szervezés körülbelül ötmillió euróba került, ez azt jelenti, hogy minden résztvevőre mintegy egymillió forintot számolhatunk."

Az MKKSZ vezetője hozzátette: az majd csak vasárnap este, a vb zárultával derül ki, hogy sikeres volt-e a rendezés, de ő elsősorban akkor lenne elégedett, ha a magyar csapat az élen végezne a nemzetek közötti versenyben.

Botka László, Szeged polgármestere azt mondta: a város felkészült, és büszkék arra, hogy 1998 és 2006 után immár harmadszor lehetnek házigazdái a kajak-kenu világbajnokságnak. "Az elmúlt öt évben sok változás történt, teljesen átépült a pálya, és maga a város is. Jóval több ülőhely várja a szurkolókat, mint korábban, a versenynapokon 8-10 ezer nézőre számítunk. Minden résztvevőnek és idelátogatónak azt kívánom, hogy érezze otthon magát, a város az önöké" - mondta Botka, aki azt is megemlítette, hogy Szeged 50 millió forinttal járult hozzá a viadal rendezésének költségeihez.

A vb hivatalosan a paraversenyzők előfutamaival rajtol 15 órakor, majd este 20:30-tól következik az ünnepélyes megnyitó a Dóm téren.