A La Manche-rekorder Szegeden bénázott

2011.10.05. 09:21
Paul Wycherley 2 óra 28 perc alatt kajakozott át Doverből Cap Gris Nez-be, 31 percet javítva a korábbi rekordon. A korábbi rekordot edzője tartotta: Ian Wynne 2007 októberében 2:59:06 alatt szelte át a csatornát. A brit olyan jó erőben volt, hogy még az eddigi legjobb kajakkettes időnél is 15 másodperccel jobbat ment.

Wycherley vasárnap reggel hétkor startolt, szerencséje volt, jó körülményeket fogott ki, szinte teljesen sima vízen haladt, és a hajóforgalom sem akadályozta. “Párszor ugyan nagyobb hullámokat vertek fel az elhaladó kompok, de legalább kicsit megtörték a monotóniát.”

A kajakost kísérő Adam Brown elmondta, a táv háromnegyedénél Wycherleynek holtpontja volt, de miután már látta a francia partot, új erőre kapott. “A vége felé már fájt, és ha lihegősen is, de jó időt mentem” - mondta a kajakos. “A világ összes fájdalmát éreztem ma reggel. Az izületeim, az izmaim és a tenyeremen a bőr is teljesen kikészült” - twittelte ki másnap.

A rekordkísérletre speciális tengeri kajakot fejlesztettek neki, tréningjei nagy részét Dover közelében végezte. Az angol és a francia part között 34 kilométer a távolság, volt, hogy Wycherley naponta leevezett ennyit a tengeri edzésein. Régóta készült a rekordra, 12 éves volt, amikor elhatározta, egyszer megpróbálja megdönteni.

Paul Wycherley
Paul Wycherley

Az edzettségével nem lehettek gondjai, a brit kajakválogatott tagjaként szinte állandóan edzőtáborban van, reményei szerint 2012-ben az olimpián is ott lesz. 2004-ben még a maraton-szakágban versenyzett, majd áttért az ezerméteres számra, egyesben és négyesben egyaránt indul. Augusztusban a szegedi kajak-kenu világbajnokságon is részt vett, nem volt túl sikeres, az előfutamban ötödik lett, a középdöntőbe sem jutott.

"Sokan megkérdezték, vajon a Csatornán átkelés jót tesz-e nekem 2012 előtt. A válaszom: igen. Októberben többnyire pihenek, szünetet is akartam tartani, de ugyanakkor formában is maradni. Az átkelés ezt nagyon jól szolgálta, közben pedig pénzt is tudtunk gyűjteni".

A kajakos rekordkisérletével jótékonysági akciót is szolgált, egy kórháznak és egy jótékonysági szervezetnek gyűjtöttek.