Hedvig
6 °C
15 °C

A kajakos Birgit Fischer ötven évesen is az olimpiára készül

2012.02.24. 12:41Ötvenedik születésnapját ünnepli szombaton Birgit Fischer, a németek nyolcszoros olimpiai bajnok kajakosa, akit nem zavar a kora, sőt, több mint hat év kihagyás után szeretne ott lenni a nyári, londoni ötkarikás játékokon. A sportág nagyasszonya hónapok óta tréningezik azzal a céllal, hogy a hazai válogatókon kiharcolja a csapatba kerülést, és a brit fővárosban megszerezze pályafutása kilencedik olimpiai aranyát.
„A felkészülés zajlik, az olimpia azonban a gondolataimban még messze van”- mondta ugyanakkor Fischer.
A 27-szeres világbajnok, egykori keletnémet kajakos - aki saját költségén, az önmaga által összeállított edzésterv alapján tíz hétig Ausztráliban készült - hat és fél éve nem indult versenyen (a 2005-ös zágrábi vb-n szállt vízre utoljára), s hogy ott lehet-e majd augusztusban az Eton Dorney evezős- és kajak-kenu központban, az áprilisban dől el. A németek abban a hónapban 5-7-én, majd 27-29-én tartják a hazai válogatókat, s Fischernek egy sor olyan lapátforgatóval kell majd összemérnie az erejét, aki akár a lánya is lehetne.
„Március 25-ig még adok magamnak időt annak eldöntésére, hogy induljak-e egyáltalán. Még szükségem van erre az időre” - árulta el. Ez az időpont a nevezési határidő a német szövetségnél.
Fischer egyébként már fél éve előkészítette a visszatérés lehetőségét azzal, hogy regisztrált a nemzeti doppingellenes ügynökségnél, azaz most már bármikor ellenőrizhető.
A kétgyermekes családanya először 1980-ban, Moszkvában szerepelt nyári játékokon (négy évvel később, Los Angelesben a keleti blokk bojkottja miatt nem volt ott). Legutóbb 2004-ben, Athénban szállt vízre olimpián úgy, hogy korábban már kétszer is visszatért: az 1988-as szöuli és a 2000-es sydneyi játékok után egyformán három évet pihent. Az újrakezdést követően mindkét alkalommal újabb aranyat, illetve aranyakat szerzett.