Janics és Benedek is Szerbiában óhajtanak versenyezni

2012.09.24. 13:33

A Szerb Kajak-kenu Szövetség (KSS) vasárnap éjjeli közleményében Mirko Nisovic elnök kijelentette: nem lefutott ügy még, hogy a világbajnok Benedek Dalma valamint a szerb születésű, de magyar színekben háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa szerb színekben folytatja pályafutását. (A közleményt a Magyar Szótól kaptuk.)

„Ne szaladjunk ennyire előre” – állította határozottan, és hozzáteszi, ahogy lezárul az ügy, sajtótájékoztatón fognak beszámolni róla, ám egyelőre még folynak a tárgyalások.

Nisovic ugyanakkor arról is beszélt: „mindkettő óhaja, hogy Szerbiának versenyezzenek. Mi pedig tárt karokkal fogadjuk őket.”

Emlékeztet, hogy a Szerb Olimpiai Bizottságnak kell lépnie, mert a szövetségnek nincsenek forrásai, hogy Janics csapatát kifizesse. Nisovic arról nem nyilatkozott, hogy Janics férje, Andrian Dusev kitől kaphatott visszautasíthatatlan ajánlatot.

Benedeknek szerb férje van - Dusan Ruzicic -, aki a 2009-es világbajnokság előtt a vízen kérte meg a kezét. Olimpiára nem tudott eddig kijutni, szerb színekben lenne rá esélye.

Janics a 2004-es olimpia előtt lett magyar állampolgár, korábban már éveken át Fábiánné Rozsnyói Katalin készítette fel. Janics a londoni olimpián párosban, Kovács Katalinnal ezüstérmes lett, kétszázon bronzot nyert. Már a versenyek után kiderült, hogy a szerb olimpiai mozgalom vezetője, Vlade Divac vigasztalta őt.

Akkor még Janics cáfolta a visszatérést, azóta viszont Bulgáriában van a férjével.