Újabb kajakvilágbajnok válthat országot

2012.09.26. 10:26

A már szerbként induló Benedek Dalma és a távozóban lévő Janics Natasa után újabb női kajakosok hagyhatják el Magyarországot: a világbajnoki bronzérmes Sarudi Alíz Cipruson képzeli el a jövőjét, a világbajnok Paksy Tímea Ausztriában folytathatja, írja a Nemzeti Sport.

Sarudi már kikérte a papírjait a Magyar Kajak-kenu Szövetségtől, de ciprusi állampolgárságért egyelőre nem folyamodik. A távozásról nyaralásán döntött.

„A tengerparton sétáltunk a párommal, amikor figyelmesek lettünk egy kajakos csoportra. Odamentünk, és kértem, hadd próbáljam ki az egyik kajakot. Szó szót követett, a páromnak – aki személyi edző – azonnal állást ajánlottak, én pedig néhány nappal később visszamentem, hogy beszélhessek a vezetőedzővel. Készülhetek náluk, és mivel a párom nagyon jó állást kapott, nem is haboztunk” - nyilatkozta Sarudi.

A Nemzeti Sport úgy tudja, hogy Paksy Tímea is távozni készül, a kajakos egyelőre nem nyilatkozik az ügyről, és a kíkérőpapírjai sem érkeztek be a szövetséghez. „Egyelőre nem akarom kommentálni a hírt, szeptember harmincadika a leadási határidő, ha akkor a szövetségben lesz a papírom, lesz miről beszélnünk” – mondta az ügyről Paksy Tímea.

Paksy távozása nem lenne meglepő, az olimpiai csapatból kimaradt, ezért megtámadta Storcz Botond szövetségi kapitányt, hogy hiába teljesítette a válogató feltételeit, azt felülírva hagyták ki a kajaknégyesből. Paksy azt sérelmezte, hogy az egy válogatót sem nyert Fazekas-Zur Krisztina került be helyette a négyesbe.  „Fazekas-Zur Krisztina beválogatása az olimpiai csapatba szubjektív, kapitányi döntés. Érdekes kérdést vet fel, hogy Storcz Botond szerint miért nagyobb az esély a sikeres szereplésre egy kajaknégyesben négyszeres világbajnokkal, mint egy - ugyanebben a számban - hatszoros világbajnokkal?" - írta Paksy nyílt levelében.

Benedek Dalmához hasonlóan Paksy is három olimpiáról maradt le, 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben sem sikerült kijutnia.