Az olimpiai ezüstérmes kajak négyes felkészítője köszöni a semmit

2012.10.02. 11:51
Semmilyen ellentételezést nem kapott a Londonban ezüstéremig jutó férfi kajak négyes három tagját 2010-ig felkészítő Almási Andor. A két éve Ausztriában edzősködő sportember nem önszántából távozott.

Az osztrák kajakválogatott jelenlegi kapitánya, Almási Nándor még az MTK edzőjeként, négyéves szeződéssel kezdte el a munkát a Londonban ezüstéremig jutó férfi négyes három tagjával: Kulifai Tamással, Tóth Dáviddal, Pauman Dániellel.

Az olimpia után a versenyzők jutalmának a hatvan százalékát megkapták a felkészítésben résztvevők, Almásinak azonban nem járt semmi. A kajak négyes tagjai 20 milliót kaptak, 12 milliót kaptak a felkészítők. Az ok egy furcsa szabály, Almási 2010-ben távozott Ausztriába, így Magyarországon most nem aktív.

„Nem vagyok benne biztos, hogy nem diszkrimináció-e ez. Úgy szól ugyanis a szövetség szabálya, hogy aktív szereplőjének kell lenni a sportágnak itthon egy edzőnek, különben nem jogosult a jutalomra. Ha valaki időközben nyugdíjba megy, vagy egészségi állapota nem engedi, hogy edzősködjön, őt is súlyosan érinti ez a szabály” – vágott bele Almási.

„Pedig nem önszántamból mentem el, szívem szerint 26 évnyi külföldi edzősködés után megállapodtam volna már itthon végre. Az MTK viszont, amely még mindig nem fizetett ki, nem tartott igényt rám. Öt hónapnyi semmittevés után jött az osztrákok ajánlata, ami nyilván azért is tetszett, mert közel volt” – folytatta. (Hétfőn a kajakos Paksy Tímea is bejelentette, Ausztriába távozik, mert két éve nem fizeti az MTK).

A Londonban második helyre befutó egységet - Kammerer Zoltánnal kiegészülve - Almási távollétében Fábiánné Rozsnyói Katalin vette át. Kammerer után Sári Nádor is kap pénzt, holott a háromszoros olimpiai bajnok pár hónappal az olimpia előtt elhagyta őt. Aki a párosban olimpiai bajnok Kökény Rolandnak egy évig volt az edzője, ő is kaphat jutalmat, mert ebben a ciklusban dolgozott vele.

Éremhez juttatta Dél-Afrikát

Almásihoz az ausztriai Linzbe utazott a dél-afrikai Bridgitte Hartley a londoni olimpia előtt, akit még korábbi kapitánysága alatt fedezett fel. Ő az ország első olimpiai érmét a sportágban, Kozák Danuta és az ukrán Oszipenko mögött harmadik lett ötszázon.

„Mondják egymás közt, persze, hogy így nem jó a szabály, egyetértenek velem, de tartja magát mindenki hozzá. Pedig erkölcsileg nekem egy nagy elismerés lehetne, ha nem hunynának szemet a munkám felett. Mert amikor a pekingi olimpia után elkezdtem tervezni, figyelmeztettem a szakosztály vezetőit, nem várható nagy teljesítmény a fiúktól. Az igen megterhelő alapozó munkát, amire lehetett építeni a ciklus végén, ugyanis én végeztem el velük. Más kérdés, a 2009-es szegedi Vk-n mégiscsak nyertünk egy aranyat, amit akkor még nem lehetett elvárni.”