Janics elajándékozta a lapátját a vízisporttelep-avatón

2012.10.03. 18:36

Átadták az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület 43 millió forintból felújított főépületét.

Az egyesület elnöke, Dervarics Attila a rendezvényen elmondta: a sportlétesítményben zajló munkálatokat 26 milliós állami-, 10 milliós önkormányzati, és 7 milliós saját forrásból finanszírozták. A fejlesztés során az összes nyílászárót kicserélték, az épületet szigetelték, a világítást korszerűsítették és 24 napelemet, valamint 3 napkollektort szereltek fel.

Az eseményen részt vett és beszédet mondott a fő szponzor képviseletében Thierry Le Boucher, az EDF Démász elnök-vezérigazgatója, Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára, Solymos László, Szeged alpolgármestere, valamint Szabó Bence a MOB részéről és Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára. Mellettük a szponzorok is értékelték az elmúlt időszakot.

Az ünnepségen az EDF Démász újabb támogatói szerződést kötött a szegedi egyesülettel.

Petrovics Kálmán igazgató felidézte: az egyesület két sportágban - kajak-kenu és evezés - 2000 óta újra közösen működik. Az elmúlt három olimpiai ciklusban a játékokról összesen 5 arany, 2 ezüst- és 2 bronzérmet, felnőtt világbajnokságokról 28 arany-, 8 ezüst- és 11 bronzérmet, felnőtt Európa-bajnoki 27 arany-, 17 ezüst- és 14 bronzérmet hoztak Szegedre. Mintegy 500 fős állandó tagsággal dolgoznak. A következő olimpiai ciklusban továbbra is cél az eredmények megtartása, az utánpótlás-nevelés fejlesztése és a szabadidős tevékenységek kiterjesztése.

"A legnagyobb cél persze, hogy négy év múlva Rióból újra érmet hozhassunk el. A legjobbak mögött eddig is ott voltak a stabil válogatott versenyzők, utánpótlás-korú fiatal tehetséges U23-as versenyzők és a náluk is fiatalabbak, akik 2-3 év alatt eljuthatnak oda, hogy a riói válogatásnál is lehessen velük számolni - tette hozzá.

Az eseményen megjelent a háromszoros olimpiai bajnok eaJanics Natasa is, aki a jövőben szerb színekben szeretne versenyezni. Az ünnepségen ajándékokkal lepte meg a szponzorokat és megköszönte korábbi támogatásukat. Londoni lapátját az EDF Démász elnök-vezérigazgatójának adományozta, majd a jelentősebb partnereknek bajnoki érmeiből adott át egyet-egyet.

Az ő távozásával kapcsolatban Ábrahám Attila az MTI-nek elmondta: korábban ugyan szó volt róla, hogy szerdán tárgyal a szerb féllel, erre azonban nem került sor. Az MKKSZ-nek szeptember 27-én jelezte a sportoló, hogy szerb színekben szeretné folytatni a munkát. Az elnökségnek tehát a szabályok szerint még mintegy három hete van, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző távozását illetően.