Mindig is Szerbiában akart versenyezni, és ingyen távozhat Janics Natasa

2012.10.04. 14:13 Módosítva: 2012.10.04. 14:13
Rendkívül boldog, hogy visszatérhet Szerbiába a kajakos Douchev-Janics Natasa, aki magyar színekben három olimpiai aranyérmet szerzett. A 30 éves sportoló csütörtökön Belgrádban tartott sajtótájékoztatót, amelyen országváltását azzal magyarázta, hogy Magyarországon soha nem találta meg igazán a helyét. Ingyen távozhat?

Janics Natasa egy belgrádi sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön, hogy szerb színekben akar versenyezni. Az engedélyt a Magyar Kajak-kenu Szövetségnek kell majd megadnia, a szerb szövetség és olimpiai bizottság egyelőre nem lépett: csütörtök estig úgy tűnt, 150 ezer euró (45 millió forint) a klasszis kivásárlási ára, vagyis ennyit kér a magyar szervezet a rajtengedély átengedéséért.

Hivatalosan a szerbek nem reagáltak, aztán Vlade Divac, a szerb olimpiai bizottság elnöke nyilatkozott az újvidéki Magyar Szó internetes kiadásának, és állítja, a magyarok nem kérnek pénzt Janicsért.

"Magyarországi sportbarátainkkal nem volt nehéz megegyezni a Natasa jövőjével kapcsolatos kérdésekben - idézte Divacot a magyarszo.com. - Ismétlem, az eddigi tárgyalások során a magyar szövetség semmilyen, így anyagi feltételhez sem kötötte Natasa versenyzési jogának kiadását."

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára, Ábrahám Attila ugyanakkor korábban azt mondta: nagyságrendileg 150 ezer eurót kérnek a versenyző átigazolásáért. Az MKKSZ szerda este közleményben jelezte, egyelőre nincs megegyezés.

"A kivásárlási árat eredetileg Mirko Nisovics, a helyi sportági szövetség elnöke hozta nyilvánosságra, úgy tűnik, Divac úrhoz ez az információ nem jutott el" - mondta az MTI érdeklődésére már csütörtökön Ábrahám Attila.

A magyar szövetségnek lehetősége van arra, hogy elutasítsa az átigazolási kérelmet, ebben az esetben a nemzetközi szövetség szabályzata szerint a versenyző a következő két szezonban nem indulhatna nemzetközi viadalon, de 2015-től már rajthoz állhatna Szerbia színeiben a világversenyeken.

Az országváltásra még az elnökségnek is rá kell bólintania, de ahhoz a szövetség egy korábbi határozatát is módosítani kell. Baráth Etele elnök a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy a jelenlegi szabályzat szerint világbajnokot nem adhatnak át. Az elnökség két hét múlva ül össze, ekkor dönthetnek Janicsról is. Végső határozatot október 27-ig kell hozni.

A szerb sajtó szerdán kész tényként kezelte, hogy csütörtökön a Szerb Olimpiai Bizottság hivatalos bejelentést tesz Janicsról. Ez most elmaradt, persze Ábrahám szerint erre nem is lett volna joguk a szerbeknek, hiszen a két ország szövetsége még nem egyezett meg. Ennek ellent mond Divac csütörtök esti nyilatkozata.

Magyarországon mindent megadtak nekem. Amikor 2001-ben elmentem Szerbiából, nem voltak megfelelőek a feltételek az élsporthoz. Szerencsére az elmúlt időszakban azok a megfelelő emberek kerültek a szükséges pozíciókba, akik tudják, mi kell a csúcsteljesítményhez. Nagyon boldog vagyok, hogy visszatértem a szülőföldemre. Olyan emberek ülnek az olimpiai bizottságban, akik tudják, hogy meg kell becsülni ezt a sportágat. Mindig is vissza akartam térni, hogy szerb színekben versenyezzek. Még Szegeden élek, de néhány hónapon belül Bácskapalánkán folytatom az edzéseket. Most az Európa-bajnokságra koncentrálok, a Rio de Janeiró-i olimpiáig még négy év van. Remélem, bővítem Szerbia éremkollekcióját, és azt is, hogy ott leszek Brazíliában az ötödik olimpiámon" - idézte Janicsot a Blic Sport.

Divac is egyértelmű sikerként tekint arra, hogy Janics visszatért Szerbiába. „Nagyon örülünk a döntésnek, ő a kiváló sportolók szimbóluma, és visszatérése mutatja, hogy a sportfejlesztés jó irányba halad nálunk."

A kajakos férje, a bolgár Andrian Douchev Szerbiában - a versenyző szülőhazájában - kapott edzői állást, és Janics vele tart. A háromszoros olimpiai, 18-szoros világ- és 17-szeres Európa-bajnok Janics múlt csütörtökön jelezte, hogy szerb színekben folytatná pályafutását.

Csonka Gábor, Janics Natasa menedzsere szerint a csütörtöki protokolláris bejelentés egyértelműen pozitív jel arra, hogy a szerbek meg akarnak egyezni a magyar szövetséggel, és meg adni a 150 ezer eurós kivásárlási árat. Ő sem tud arról, hogy ingyen elengednék. „Szerbiában a sport a nagypolitika része, Natasa egymaga többet nyert az olimpián, mint az egész szerb csapat, ezért gond nélkül fizetnek érte 45 millió forintot, és a bejelentés után óriási blama lenne nekik is visszalépni."

Ha a kajakos megtartja a magyar állampolgárságát, 35. életéve után megkapja az olimpiai életjáradékot a magyar államtól. Az életjáradék nem fix összeg. Az olimpiai bajnokok esetében a Központi Statisztikai Hivatal által számított, a bérből és fizetésből élők előző évi, országos szintű bruttó nominál átlagkeresetének megfelelő összeg, ami 2011-ben 213 100 forint volt.

A magyarszo.com szerint Douchev-Janics a tervek szerint a zimonyi Zmaj Zemun klub tagja lesz.