Elvennék a lengyelek a kajakaranyunkat

2012.10.12. 17:29 Módosítva: 2012.10.12. 19:06

A lengyelek megóvták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságánál a londoni olimpia női kajaknégyesének végeredményét, mert szerintük a győztes magyar csapatban jogosulatlanul szereplet Fazekas-Zur Krisztina - írja a Népszabadság.

A negyedik helyen végzett - sikeres óvás esetén dobogós - lengyelek arra alapozzák a panaszukat, hogy Fazekas-Zur Krisztina csak külön engedéllyel indulhatott volna az olimpián, mert egy évvel korábban még amerikai színekben indult a világbajnokságon. (Fazekas-Zur férje az Egyesült Államokban edző, ezért váltott a kajakosnő. A világbajnokságon második lett K-1-en ezer méteren, éppen a magyar színekben induló Csipes Tamara mögött. Fazekas-Zur magyar állampolgársága megmaradt, az olimpia előtt pedig visszatért a magyar válogatottba.)

Az ilyen esetekre vonatkozó szabályok szerint külön engedélyt kell kérni, hogy a sportoló indulhasson az olimpián. A magyar szövetség ezt meg is kapta az amerikai szövetségtől, de a lengyelek szerint az engedélyt - az olimpiai charta alapján - a Magyar Olimpiai Bizottságnak is ki kellett volna kérnie a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól. Ez kétségtelenül nem történt meg.

A Népszabadság szerint a MOB-ban – a sportági szövetség vezetőinek tájékoztatása alapján – úgy gondolták: a kajakszövetség által beszerzett engedély elegendő. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a lengyelek által előhúzott charta angol és francia nyelvű szövege között eltérés van: az egyik szerint vagy a szövetségnek vagy a nemzeti olimpiai bizottságnak kell beszereznie a rajtengedélyt, míg a másik változatban az „és” a kötőszó: vagyis mindkét szervezetnek külön-külön kell kérvényért folyamodnia.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke a Népszabadságnak megerősítette, hogy érkezett hozzájuk levél a NOB-tól, amiben a magyarok álláspontját kérik az ügyben.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség péntek este közleményt adott ki. Szerintük Fazekas-Zur Krisztina jogszerűen indult a londoni olimpián, hiszen csak és kizárólag magyar állampolgár. A sportoló magyarként való indulását a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) engedélyezte, mivel az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága és az Egyesült Államok Kajak-Kenu Szövetsége is hozzájárulását adta ehhez.