Janics ingyen nem mehet Szerbiába

2012.10.24. 16:20
Két órán át tárgyalta a Magyar Kajak-kenu Szövetség Janics Natasa kivásárlási ügyét. Pénzt kérnek érte, így döntött a minősített többség. November elsején zárul a nemzetközi nevezési lista, addig dönteni kell.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKSSZ) elnöke, Baráth Etele már jó egy hónappal ezelőtt kijelentette: ingyen nem mehet Janics Natasa vissza hazájába, Szerbiába, ki kell vásárolni őt az év végéig tartó magyarországi szerződéséből. Hivatalosan felkészülési hozzájárulást kérnek, amit bárki befizethet érte.

A szerbeknek október 31-ig kell jelezniük a nemzetközi szövetség (ICF) felé, hogy Janics 2013-ban, valamint utána szerb színekben versenyez.

A magyar szövetség a versenyzési engedélyt csak 150 ezer eurós (42 millió forintos) kivásárlási összeg ellenében adja át a szerbeknek. Az összeget tehát egy héten belül kell utalnia a szerb szövetségnek, amely már többször jelezte: nem ad pénzt Janicsért.

A múlt heti megbeszélésen azt is jelezte a szerb szövetség: nincs visszautasíthatatlan edzői munka a férjnek, Andrian Dusevnek. (Aki a belgrádi, Janicsot bemutató sajtótájékoztatón már a szerb válogatott pólójában jelent meg.)

Ha a szerbek nem fizetnek, két évet ki kell hagynia a 30 éves, háromszoros olimpiai bajnoknak. Hacsak addig bolgár nem lesz, mert férje jogán akár már holnap is versenyezhetne bolgár színekben.

"Alaposan körbejártuk ezt a témát, körülbelül száz emberrel konzultáltunk, és nagy többség azt mondta, hogy ne engedjük el a versenyzőt csak úgy. Merem állítani, hogy Natasa idén a legjobban támogatott magyar olimpikon volt, ezért nem érzem jogtalannak, hogy felkészülési hozzájárulást kérünk" - fogalmazott Baráth Etele. Arra is emlékeztetett, 17 év feletti vb- vagy Eb-érmes egyébként sem távozhat ingyen.

A szövetség ahhoz sem járult hozzá, hogy a sokszoros világbajnok Paksy Tímea Ausztriában folytassa karrierjét, igyekeznek megteremteni a feltételét, hogy itthon edzősködhessen. Paksy Linzben kapott állást.

Benedek Dalma szerb férje miatt jövőre már indulhat szerb színekben.

A 14 fős elnökség

Elnök - Baráth Etele, általános alelnök - Kadler Gusztáv, szakmai alelnök - Vaskuti István, fejlesztési alelnök - Horváth Péter, marketing alelnök - Gyulay Zsolt

Regionális képviselők: Kovács Béla, Koletics Miklós, Csernák Károly, Hegedüs Róbert, Apáthy Endre, Sinka József, Sztanity László, Chladek Kálmán

Olimpiai bajnokok képviselete: Dónusz Éva