Bernát, Felícia
EUR 385,16 Ft
USD 364,32 Ft
8 °C
30 °C

Janics-ügy: a szerbek egymást cáfolják

2012.10.25. 20:29

Dragan Plavsic, a szerb kajak-kenu válogatott edzője cáfolja, hogy a szerb szövetség elnöke, Mirko Nisovic "tiszta hülyeségnek" nevezte a magyar szövetség (MKKSZ) azon álláspontját, hogy 150 ezer euró (42 millió forint) "felkészülési hozzájárulást" kér a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa országváltásáért. Plavsic közmédia Dunasport című csütörtöki adásában elmondta: Nisovic jelenleg Cipruson tartózkodik, és őt bízta meg, hogy tolmácsolja a szerb fél álláspontját.

"A szövetségünk elnöke nem mondta azt a magyarok álláspontjára, hogy hülyeség, ezt az újságírók találhatták ki. Egyébként nem gondolom, hogy logikus az, amit a magyarok mondanak, Janics ugyanis annak idején pénzmozgás nélkül ment Szerbiából Magyarországra, szerintünk most ugyanígy kellene visszajönnie" - fogalmazott a szerb edző.

"Ugyanakkor a magyaroknak biztosan vannak érveik, és most olyan helyzetben vannak, hogy kérhetnek pénzt. Azt tudom, hogy a Szerb Kajak-kenu Szövetség nem tud ennyi pénzt fizetni Natasáért. Azt, hogy a Szerb Olimpiai Bizottságnak van-e pénze, és akar-e fizetni, azt nem tudom. Szeretnénk, hogy Janics nálunk versenyezhessen, ezért a történtekről értesíteni fogjuk az Európai és a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetséget" - mondta Dragan Plavsic.

A tréner jelezte azt is, tudomása szerint Douchev-Janics férje, a bolgár Andrian Douchev mostanra már kapott állást a Szerb Olimpiai Bizottságban.

Az újvidéki Magyar Szó honlapja szerint Nisovic a Sportski žurnal sportnapilapnak úgy fogalmazott: "tiszta hülyeség" az MKKSZ szerdai döntése, amely szerint 150 ezer euró (42 millió forint) "felkészülési hozzájárulást" kér október 31-ig a háromszoros olimpiai bajnok kajakosért, mivel Janics szerb állampolgár.

A lap a cikk végén megemlíti, a szerb születésű Janics október elején hivatalosan is bejelentette, hogy visszatér Szerbiába, amikor a belgrádi sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: azért döntött így, mert nem találta a helyét Magyarországon annak ellenére, hogy három olimpiai aranyérmet is nyert választott hazájának.

A 30 éves Douchev-Janics Natasa szeptember 27-én jelezte az MKKSZ-nek, hogy Szerbiában akarja folytatni a pályafutását, mert férje, Andrian Douchev állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke ezzel kapcsolatban szerdán azt mondta: nem a szerbek kezdeményezték Janics hazaköltözését, a férjének állása volt Szegeden, és a magyar szövetség mindent megtett azért, hogy itt maradjon, de a versenyző nem fogadta el a feltételeket.

"Alaposan körbejártuk ezt a témát, körülbelül száz emberrel konzultáltunk, és nagy többség azt mondta, hogy ne engedjük el a versenyzőt csak úgy. Merem állítani, hogy Natasa idén a legjobban támogatott magyar olimpikon volt, ezért nem érzem jogtalannak, hogy felkészülési hozzájárulást kérünk" - fogalmazott még a szerdai elnökségi ülés után Baráth Etele hangsúlyozva, hogy a nemzetközi szövetség felé jövő szerdáig kell meghozniuk a Douchev-Janics esetleges távozásával kapcsolatos döntésüket, ezért ez a határidő.

Az MKKSZ szerint, ha a magyar szövetség nem járul hozzá az országváltáshoz, a bácskapalánkai születésű Janics két évig nem versenyezhet új hazája színeiben.

Az elnökség amúgy sem a kilencszeres világbajnok, Ausztriába készülő Paksy Tímea, sem az ausztráliai költözést tervező, négyszeres vb-győztes Csipes Tamara országváltásához nem járul hozzá. Paksy esetében Baráth Etele még szerdán elmondta: szeretnék számára megteremteni az edzősködés lehetőségét Magyarországon. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek