Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Janics Bulgáriában folytatja a kajakozást?

2012.10.27. 08:53

A Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára, Ábrahám Attila tudomása szerint Janics Natasa jövőre Bulgária színeiben kajakozik. Szerbiába igazolt volna, de a magyar szövetség 42 millió forintos kivásárlási díját nem fizetik ki. Janics péntek este viszont azt írta, csak Szerbiának hajlandó versenyezni, és a szerb szövetség is úgy tudja, a kajakos nem változtatott a döntésén.

"Beszéltem csütörtökön Natasával, és közölte, eldöntötte, Bulgáriában folytatja pályafutását. Erre megvan a lehetősége, hiszen a férje, Andrian Dusev bolgár állampolgár – közölte Ábrahám a Blikknek. "Szerbiába csak akkor igazolhatott volna, ha október 31-ig valaki kifizeti a szövetség által kért 150 ezer eurós felkészülési hozzájárulást."

Mivel sem a Szerb Olimpiai Bizottság, sem a Szerb Kajak-kenu Szövetség nem akarja átutalni a 42 millió forintnyi összeget, Janicsnak döntenie kellett, és az itthon maradás helyett a távozást választotta.

Janics korábban azt mondta, azért megy vissza Szerbiába, mert a férje, Andrian Dusev ott kap edzői állást, és nem szeretne az általa felkészítette kajakosok ellen versenyezni, bolgár színekben még is ezt teheti, ha Dusev valóban megkapja az állást a szerb szövetségnél.

A Szerb Olimpiai Bizottság képviselői október 17-én Szegeden kijelentették, nem ajánlottak neki állást. A szerb kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, Dragan Plavsics azonban úgy tudja, azóta már találtak státuszt a bolgár szakembernek.

A szerb szövetség cáfol

A szerb kajakszövetség nem tud arról, hogy Janics meggondolta volna magát: "Beszéltem Natašával, aki már a jövő héttől Belgrádban lesz, és minden bizonnyal edzeni is fog, hiszen a kajakok szállítása is szóba került. Nem esett szó arról, hogy meggondolta volna magát, s nem Szerbia, hanem egy másik ország színeiben kíván indulni a jövőben. A bezélgetésünkből nekem ez volt a benyomásom. Én hiszek neki – mondta Nisovics elnök.

"Egyelőre, ami az ügyintézést illeti, semmi nem dőlt el. Natasa minden elintézett, amit neki kellett. Most a nemzeti kajak-kenu szövetségeken a sor. November vége az utolsó határidő, hogy az elkezdett munkét befejezzük. Addigra a helyzet már sokkal tisztább lesz. Natasa a sajtótájékoztatón mindent elmondott, amit gondolt. Mi fel voltunk készülve arra, hogy az MKKSZ kártérítést fog kérni, ez nem újkeletű a számunkra. Az a pénz, amelyet kérnek, nem áll a rendelkezésünkre. Ez van, ez a helyezet. Annak a célnak az érdekében, hogy Natasa szerb színekben induljon, meg fogjuk találni a megoldását. Végezetül mindenkinek azt ajánlom, hogy ne foglalkozzanak a találgatásokkal, és hogy hagyják Natasát békén." - olvasható a Magyar Szón a szerb elnök nyilatkozata.

A nemzetközi szövetség időt nyerhet Janicsnak

A Janicsot menedzselő Csonka Gábor szerint a kajakos nem akar két évet kihagyni, így vár arra, hogy a szerbek ki tudják-e fizetni a 150 ezer eurót vagy pedig menekülő útnak ott marad neki Bulgária a férje jogán. "Janics vérében van, hogy sportoljon, versenyezzen, kajakozzon, győzzön, ezek az ő lételemei, és éppen ezért nem akar kényszerszünetet tartani."

Ennek ellentmond Janics péntek esti facebook posztja, a kajakos ezt írta: "Csak is (sic) kizárólag SZERB színeket szeretnék képviselni, akkor is, ha várnom kell 2 évet."

"A magyar szövetség jövő szerdáig vár a pénzre, ha addig nem kapja meg, akkor elvileg Janics a következő két idényben nem szerepelhetne szerb színekben" - mondta a menedzser. Hozzátette: a szerbek fenntartással fogadták, hogy felkészülési hozzájárulásként 150 ezer eurót, közel 42 millió forintot kellene fizetniük egy olyan sportolóért, aki szerb állampolgár. Ezért a Nemzetközi és az Európai Kajak-Kenu Szövetséghez fordultak.

"A magyar szövetség biztos jól körbe járta, hogy joga van pénzt kérni Natasáért, nem hiszem, hogy ezt más felettes szerv megváltoztathatná, de arra jó lehet, hogy ne október 31-e legyen a határidő. Ha mégis kell fizetniük a szerbeknek, és mégsem hajlandóak, akkor Natasa, mivel a férje bolgár, ingyen és bérmentve bármikor Bulgária színeiben folytathatná pályafutását" - fogalmazott Csonka Gábor jelezve: a 150 ezer euró amúgy jelképes összeg egy ilyen kaliberű sportolóért.

A menedzser szerint egy másik út, nevezetesen hogy Janics továbbra is magyarként versenyezzen, kizárt, mert az elmúlt két hónapban "sok pofont kapott". Csonka Gábor egyben kizárta annak a lehetőségét is, hogy a magyar szövetséget kijátszva Bulgárián keresztül mehetne Szerbiába a versenyző. "Ez nem Natasa stílusa" - fogalmazott.

Csonka Gábor kitért arra a lehetőségre is, hogy Janics ténylegesen bolgár színekben folytatja. "A férjnek óriási lehetőség lenne, hogy hazatér, és ingyen visz magával egy bajnokot, aki akár még két olimpián is éremesélyesnek számít. Ebben az esetben az lenne a kérdés, hogy Bulgáriában miként tudják felkarolni, illetve fizetni a házaspárt. Ezt a bolgároknak kell tudniuk. Viszont ha ez bekövetkezik, akkor a szerbeknek egy óriási presztízsveszteség lenne, hiszen három hete a szerb sport csúcsvezetői egy ötcsillagos szállodában jelentették be Natasa hazatérését. A férj ráadásul szerb válogatott melegítő felsőt is kapott a sajtótájékoztatón" - mondta.

Ábrahám Attila, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta: csütörtökön Szegeden személyesen találkozott Douchev-Janics Natasával, aki kérte tőle az MKKSZ elnökségének szerdai, a 150 ezer eurós felkészülési hozzájárulásról szóló döntésének hivatalos dokumentációját.

"Natasa akkor kérdezte, hogy ha nem tudna szerb színekben versenyezni, akkor kellene-e a magyar szövetségtől engedély arra, hogy Bulgáriában folytassa pályafutását. Én mondtam neki, hogy férje, Andrian Dusev jogán nem. Ennyiben maradtunk" - fogalmazott Ábrahám Attila.

A 30 éves Janics szeptember 27-én jelezte az MKKSZ-nek, hogy Szerbiában akarja folytatni a pályafutását, mert férje állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: nem a szerbek kezdeményezték Janics hazaköltözését, a férjének állása volt Szegeden, és a magyar szövetség mindent megtett azért, hogy itt maradjon, de a versenyző nem fogadta el a feltételeket.

"Alaposan körbejártuk ezt a témát, körülbelül száz emberrel konzultáltunk, és a nagy többség azt mondta, hogy ne engedjük el a versenyzőt csak úgy. Merem állítani, hogy Natasa az idén a legjobban támogatott magyar olimpikon volt, ezért nem érzem jogtalannak, hogy felkészülési hozzájárulást kérünk" - fogalmazott még a szerdai elnökségi ülést követően Baráth Etele hangsúlyozva, hogy a nemzetközi szövetség jövő szerdáig kéri a Janics esetleges távozásával kapcsolatos döntésüket, ezért ez a határidő.

Az MKKSZ szerint, ha a magyar szövetség nem járul hozzá az országváltáshoz, a bácskapalánkai születésű Douchev-Janics két évig nem versenyezhet régi-új hazája színeiben.

Az elnökség amúgy sem a kilencszeres világbajnok, Ausztriába készülő Paksy Tímea, sem az ausztráliai költözést tervező, négyszeres vb-győztes Csipes Tamara országváltásához nem járul hozzá. Paksy esetében Baráth Etele még szerdán elmondta: szeretnék számára megteremteni az edzősködés lehetőségét Magyarországon.  • Vennék
  • Hírek