Fábiánné adja Janics szakmai nyugalmát

2012.11.30. 15:03

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) határideje pénteken lejár, eddig nyújthatták be kérelmeiket azok a versenyzők, akik jövőre más ország színeiben szeretnének rajthoz állni.

Mivel a magyar szövetség 150 ezer eurós felkészülési hozzájáruláshoz kötötte a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa visszatérését hazájába, és mivel a szerbek nem fizették ki, ha vegytisztán a szabályokat vesszük, a versenyzőnek két évet mindenképp ki kell hagynia.

Férje, a bolgár Andrian Dusev csütörtökön Belgrádban kijelentette, felesége biztosan versenyezni fog jövőre. Az egyetemi előadást Janics telt ház előtt tartotta, többször elcsuklott a hangja, amikor pályafutásáról beszélt.

„Úgy gondolom, mindent meg fognak azért tenni, hogy egy évet se kelljen kihagyniuk. A mostani állás szerint erre csak kiskapuk keresésével van esély, hogy Dusev is szerb állampolgárságot kap. Ebbe a kiskapuzásba belekényszerítették Natasát, nem önmaga akarta. Mostanra tisztán látszik, ahogy a szerb sportvezetés, ő sem mérte fel kellőképpen, milyen problémái lehetnek, egyszerűen a nemzeti tudat, az összetartozás nem hagyta. Igaz, valóban szokatlan is, hogy szerb állampolgárként nem versenyezhet csak úgy szerb színekben. Ebben a sportágban a felkészítési hozzájárulás testidegen, még ha ezúttal van is jogalapja. Két nemzeti szövetség hozta ilyen helyzetbe, ők pedig nyilván semmi mást sem szeretnének, csak kajakozni, mert ahhoz értenek” – mondta Csonka Gábor menedzser, aki korábban azt is megállapította, elkúrtuk a Janics-ügyet.

Hozzátette, fel sem merült bennük, hogy leálljanak a felkészüléssel, hogy felesleges megfeszülniük, mennek a napfény és a kedvezőbb időjárás után, és az utolsó pillanatig vízen maradnak.

„Meggyőződésem, Natasa lelkének kellene egy jövő évi jó eredmény, és ő mindig csak aranyban gondolkodik. Kell neki, hogy legyen ereje és megfelelő motivációja a következő olimpiai ciklusra.”

Az ügyről könyvet író Csonka úgy tudja, janics minden héten beszél korábbi edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal.

D  AS20070810010
Fotó: MTI

„Egy korábbi edzéstervet is el akart tőle kérni, de Kati néni volt olyan bölcs, hogy nem adta neki oda, mert amit mondjuk tíz évvel ezelőtt kibírt, már nem biztos, hogy most, 30 évesen is megfelelő neki. Mégiscsak idősödött, átalakult és megváltozott a szervezete. Bár lehet, hogy csak azt akarta megmutatni - a hozzá hasonlóan - aszkéta férjének, hogy tíz éve kapott akkora terhelést, mint mostanában. Andro űzi és hajtja, de Natasa megszállott, és a magyarországinál rosszabb körülmények között is élvezi, hogy kemények az edzései.”

A menedzser szerint egyáltalán nem gondoltak arra, hogy jövőre nem versenyezhetnek. „Biztos vagyok benne, ha majd valamikor kijön a határozat jövőre, hogy az eltiltás érvénybe lépett, az sem fogja összetörni, mi több, még nagyobb erőre sarkallja. Pár napig, maximum két hétig biztosan hőzöngeni fognak, de erre az időszakra, a legkeményebb alapozó munkára sem elveszettként fognak tekinteni. Még keményebbé fogja tenni az eltiltás.”

Csonka szerint a magyar szövetségnek sem lesz egyszerű szembesülni majd a helyzettel, mert nehéz lesz kivédeni az olyan véleményeket: el akarták tüntetni Kozák Danuta útjából Janicsot.

Kifejtette, hatalmas felelősség és kockázat nyugszik Dusev vállán, mert a világ legjobbját azon a szinten is kell tartania. „Nem könnyű a feladat, pláne, mert a férjnek kell gyötörnie nap mint nap Natasát, akihez érzelmileg fokozottan ragaszkodik. A sportágban egyáltalán nem ritka, hogy ez így van, elég csak Fazekas Krisztára vagy éppen Kozák Danutára gondolni. Ha a belső harmónia, nyugalom és céltudatosság megvan, úgy látszik, az többet ér a versenyzőknek bármilyen edzői szaktudásnál.”