Számunkra magyar lány, asszony maradsz

2012.12.11. 14:34

Miután megjelent a Ne gyűlöljetek! című könyv Janics Natasáról, és miután a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó abban nyilvánosságra hozta magánlevelét, Baráth Etele is ezt a lépést választotta.

„Baráti társaságokban, de még olykor a családomban is számon kérnek, miért nem voltam úriember, miért hagytam ennyire elmérgesedni a helyzetet. Hogy ezt a szegény lányt meghurcoljuk. Ezért gondoltam arra, hogy a nyilvánosság előtt is legyen tiszta a helyzet. Egyszerűen unom már, hogy nem tartanak úriembernek, amikor bennem megvolt a jó szándék” – indokolt a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke.

Íme a levél teljes terjedelmében.

Kedves Natasa!

Szeretném, ha tudnád, hogy a magyar kajak-kenu sport vezetői közül, kivétel nélkül mindenki, nagy tisztelettel van elért eredményeid iránt. Az elmúlt években szeretettel figyelte, amint családi boldogságod megerősödésével, gyermeked megszületésével kiegyensúlyozottá váltál, sorsod jóra fordult.

Számunkra Te magyar lány és asszony is maradsz, bármi történik. Olyan kiemelkedő sportoló vagy és leszel is, aki a nevét, a szó szoros értelmében bevéste az örökös bajnokok márványtáblájára, és ott a helye a többi egyéniség-óriás között.

Lelke mélyén mindenki tudja, hogy milyen hatalmas munka fekszik eredményeidben. Isten adta tehetséged nem lett volna elég.

Te is tudod, hogy szűkebb környezeted, egyesületed, Szeged városa mindig nagy bizalommal volt irántad, köréd épültek fiatal tehetségek, edzők, támogatók. Nem utolsósorban jelentős anyagi támogatásban is részesültél a magyar államtól, a szövetségünktől, szponzoroktól.

Nagyon nehéz a nyilatkozatháború, az ellentmondásos, sokszor félrefordított, vagy félreértett és a sajtó különös érdeklődése közepette nagy nyilvánosságot kapott helyzetben igazságosan dönteni.

Ha feltárod, még a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökségi ülése (2012/10/24) előtt őszintén, mi volt az ok, amiért Szerbiába, szülőhazádba kívánsz hazatérni, és igazi, méltányolható indokot bizonyítasz, ígérem, a versenyzői engedély kiadása érdekében azokat fel fogom használni.

Az egyetemes kajaksport érdeke, hogy te versenyezzél, még ha a jövőben ellenfelünkké válsz, akkor is.

Eddig elfogadhatatlan volt a sokféle, később hamisnak bizonyult érvrendszer, a különböző sajtótájékoztatókon megfogalmazott állítás.(Szerbiában, Szegeden)

Az a rendkívül sajnálatos tény, hogy nem kívánsz továbbiakban Magyarországon sportolni, elfogadható lett volna tisztán családi okból, annak ellenére, hogy már letelepedtél, házad, vagyonod van itt.

Emberi szempontok sok minden sportpolitikai, anyagi érvet felülírhatnak. Te példa voltál fiatal sportolók, és sok magyar ember számára. Téged becsültek, szerettek. Ha vissza akarod szerezni tiszta, jó híred, ha azt akarod, hogy idővel feledésbe merüljön az utóbbi hetek zűrzavaros története, kérlek, írd meg az igazi okot, amiért, és amikor távozásod eldöntötted.

Azt tudnod kell, hogy sokan kívánnak követni téged és köztük nem kevesen, akik fondorlatos módon, kijátszva alapvető erkölcsi értékeket, feledve, amit egyesületeiktől, edzőiktől kaptak, és véleményem szerint feladva jövőbeni esélyeik jelentős részét is, adták be távozási kérelmüket.

Nem megengedhető, hogy a kajak-kenu sportban eluralkodjon egy ilyen minta! Nem ezért dolgoznak több százan nehéz körülmények között, nevelik a jövő egészséges, sportolni vágyó gyermekek ezreit.

Kérlek, értsd meg, hogy a szövetség döntése nem kizárólag rólad fog szólni. Amennyiben anyagi érdekek vezéreltek, az is elfogadható, de ez a feltételezés az, amiért a fiatalok támogatása érdekében egy eszmei részt mi a Kolonics Alapítványba kívánunk fektetni, a jövő érdekében.

Hiszem, hogy megértesz minket, kérem, gondold végig még egyszer szándékodat.

Válaszodat várva, megbecsüléssel: Etele

Dr. Baráth Etele elnök

Magyar Kajak-kenu Szövetség

2012-10-19

Baráth azt nem mondhatta el, mi volt Janics válasza, de azt igen, hogy az elnökség előtt újat nem tudott mondani, ezért határozott október 24-én az elnökség úgy, hogy felkészülési hozzájárulást, 150 ezer eurót kér a versenyzői engedélyért.

Janicsnak jelen állás szerint két évet ki kell hagynia, hacsak el nem válik férjétől - Magyarországon házasodtak össze -, és újra hozzá nem megy Szerbiában.