Vadidegen szerbhez menne feleségül Janics, hogy kijátssza a szabályokat?

2013.01.17. 13:03
Janics Natasa nemzetközi Sportbírósághoz (CAS) fordulása nem, házassági trükközése viszont visszavonhatatlanul elmérgesítené a távozása ellenére egyelőre korrekt viszonyt a magyar szövetséggel - mondta a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában Ábrahám Attila sportági főtitkár, aki a sportoló konok személyisége miatt nem számít hátraarcra.

„Biztos, hogy nincs még vége az országváltó törekvéseknek, egyáltalán nem lennék meglepődve, ha rövid távon folytatódnának az eligazolási próbálkozások, ha újabb Janics-féle esetek borzolnák a kedélyeket. Az erre lehetőséget adó szabályozás ugyanis még nem változott meg: 2014-ben a következő nemzetközi szövetségi kongresszuson lesz lehetőség a szigorítások napirendre tűzésére, bár lesznek ennek ellenálló országok is. Ha a szűk élvonal mögötti versenyzők anyagi helyzetét javítjuk itthon, az csökkentheti az elvándorlási szándékot” - vázolta a kilátásokat a kajak-kenu szövetség főtitkára, Ábrahám Attila.

„Biztosak voltunk a nemzetközi eltiltásokban, miután nem születhetett más döntés. A folytatásos Janics-ügy ugyanakkor méltatlan az egész helyzethez, de sajnos valószínűleg még nem ért véget. Magam is hallottam, hogy Natasáék a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz szeretnének fordulni; keresem az alapot, jogi indokot, amivel ezt megtehetnék, de nem látom, mit kívánnak támadni a bíróságon. Azt, hogy a cudar magyar szövetség nem adta ki a versenyjogot, amire lehetősége volt a szabályok szerint?” - fűzte hozzá a korábbi sportállamtitkár.

A szerb szövetség elnöke, Mirko Nisovic a szerb sajtóban többször beszélt a CAS-ról, valószínű, hogy folytatják a harcot, mert szerintük egy szerb állampolgárnak muszáj szerb színekben versenyeznie. Mégha itt most a versenyengedély is a kérdéses, ami a magyar szövetségnél van, és mivel a szerbek nem fizették ki a 150 ezer eurós felkészülési támogatást az októberi határidőig, Magyarországon is maradt.

„Eddig a pontig szerintem még nem jöttek elő olyan indulatok, érzelmi sérelmek, amelyek visszafordíthatatlanná tennék Janics távozását. Viszont az az eltökéltség, amely a versenypályán Natasa előnyös tulajdonsága, itt a tárgyalóasztalnál hátrány, úgyhogy a leszegett fejjel való előremenése elmérgesítheti az idáig teljesen tiszta és korrekt viszonyt. Fogadókészség lenne az ő visszakozására, visszatérésére, de őt ismerve ezt kizárom” - tette hozzá a versenyzőként szintén olimpiai bajnok sportvezető.

„A bírósághoz fordulás Natasa joga, az nem jelentene komoly konfliktust, nem szabadna megsértődni rajta. Ellenben a házassági trükközések bevetésével elmérgesedne a viszony. Ha a fair playt mellőzve hozzámenne egy szerb állampolgárhoz, az már komoly viszolygást keltene. Hogy tervez-e ilyet? Nem tudom, de létező forgatókönyv ez is, olyannyira, hogy kaptunk ilyen impulzusokat a nemzetközi szövetségtől: nézzünk utána, elvált-e már a versenyző, mert ilyen irányú fordulat érződik az ügyben” - jelezte Ábrahám.

Az Index is úgy értesült, hogy az ICF angol főtitkára (Simon Toulson) levelet küldött Magyarországnak egy hete, amiben pontos felvilágosítást kér.

Az eddigi forgatókönyv az volt, hogy Janicsék elválnak, majd az időközben szerbbé lett Andrian Dusevhez ismét férjhez megy, immár Szerbiában a háromszoros olimpiai bajnok kajakos. Ezzel viszont az a bökkenő, ha Dusev állampolgárságot kap, akkor kvázi beárazzák az állampolgárságot, mert 150 ezer eurót nem fizettek ki. Ebből szerb politikai botrány is lehet.

Janics és férje ugyanakkor biztosak abban, hogy nem hagyják ki a következő két évet, amire a pillanatnyi eltiltás szól.

A főtitkár kifejtette: „Lenne jó oldala is a dolognak: rádöbbenthetné a nemzetközi kajakszövetséget az átigazolási szabályrendszer tarthatatlanságára. Nem tudni, Janics újraházasodása esetén mennyire lenne karakán a nemzetközi szövetség vagy inkább feltenné a kezét.”

„A mostani nemzetközi szabályozás bizonyosan tarthatatlan abban, hogy ha valaki az év bármely pillanatában házasságot köt, akkor azonnal mehet, válthat országot, semmit nem számít az állampolgárság sem - ilyet nem látott még a föld. Ez ütközik az olimpiai charta szellemével, a sport és a felkészülés szempontjából vállalhatatlan lyuk van a rendszerben” - szögezte le a magyar álláspontot Ábrahám Attila.

A főtitkár kitért a másik két országváltástól eltiltott kajakosnő helyzetére is: „Paksy Tímea marad magyar színekben, kapja a Gerevich-ösztöndíjat, Ausztriában él és készül, de indul a magyar válogatóversenyeken - az ő esetében a konfliktus rendeződött. Csipes Tamara kivár: empátiával figyelem őt, aggódom érte, mert egyelőre itthon van, de nem edz. Igyekeztünk rávenni a hátraarcra, de van benne konokság, sértettség is. Talán apjának, Csipes Ferencnek van igaza: hagyni kell, menjen el a falig.”