Ha nem kapunk fizetést, abba is belehalunk

2013.01.18. 12:35

Az MTK elnöke, Deutsch Tamás elismerte november végén, hogy klubjának több mint tízmilliós a tartozása a kajak-kenusok felé, de megígérte, december 31-ig kifizetik az elmaradásokat. Deutsch megerősítette az Indexnek, mindenki megkapta a bérét, Szabó Attilát leszámítva.

„2012 október végén lejárt a versenyzőimmel együtt szerződésem az MTK-nál. Csak novemberben közölték, hogy nem tud a klub szerződést ajánlani a kenuscsapatnak, pedig előzőleg mást ígértek. A versenyzőknek kifizették az elmaradt bérüket, velem közölték, hogy az ügyvédi munkadíjat és a kamatot sem hajlandók fizetni, ezért természetesen folytatom a megkezdett pereskedést. Lojalitásomat, elkötelezettségemet mutatja, hogy eddig türelmesen vártam.  A fennálló tartozás több mint egy évi jövedelmem” – mondta Szabó Attila mesteredző, sokszoros világbajnok, olimpiai negyedik kenus.

Szabót visszásan érintette a fideszes politikus nyilatkozata, ami a szigethalmi késelés után jelent meg, amikor az MTK egyik ökölvívóját támadták meg.

„Az elnök urat idézem: egyesületünk valamennyi sportolója, származásukra, tekintet nélkül - a mi fiunk, a mi gyerekünk a mi barátunk a mi családtagunk. A mi problémánk versenyzőimmel nem ilyen súlyú, de 17 hónapi fizetés elmaradás után abba is belehalhat az ember (a mi családtagunk), ha nincs mit ennie. Az elmúlt két évben világbajnoki, Európa-bajnoki érmeket szereztünk. A 2012-es magyar bajnokságon megnyertük a pontversenyt. Sajnálom, hogy az MTK kajak-kenu szakosztálya ilyen sikerek ellenére megszünteti az élsportolók foglalkoztatását. Logikátlannak tűnik, hogy utánpótlással továbbra is foglalkozik az egyesület. Kérdem én, minek? Mit mondanak a gyerekeknek? Mondjál le mindenről, eddzél napi 10 órát 10 éven keresztül, hogy utána elküldjenek? Ezért nem értem miért váltunk versenyzőimmel mostohagyerekekké, vagy nem kívánatos barátokká? A kérésemet, hogy a fizetésemet a kamatokkal együtt kifizessék, nem teljesítik. Így csak a jogi út az egyetlen, ami számomra maradt''

Az MTK ügyvezetője, Tóth András így reagált Szabó szavaira. „Sajnálom ezt az ügyet, és nem értem. Egy szimpatikus és tehetséges, elhivatott edzőről van szó, aki sajnos nem tudott kiteljesedni a klubnál. Felhívtam a figyelmét rá, ha pereskedünk, akkor még hónapokig nem jut hozzá a jogos követeléséhez, amit a klub előteremtett. A kamatokat is kifizettük volna, ahogy Fábiánné Rozsnyói Katalin esetében is tettük. Hajthatatlan volt, ragaszkodott a bírósági úthoz. Nem értem a merevségét. Így nem tudunk mit tenni, a bíróságon találkozunk, a tárgyalás időpontja még nincs kitűzve.”

Szabó jelenlegi életéről is beszélt. ,,Kilátástalan a helyzetem a sportágban. Tárgyaltam vidéki városokkal, de a realitás az, hogy nincs pénz. Ilyen kevés versenyző a kenusok felnőtt mezőnyében még nem volt, az olimpián is egyedül Vajda Attila képviselte hazánkat. Financiális okok miatt mindenki elmegy. Számomra ez azért érthetetlen, mert az olimpia után a kajak-kenu kiemelten támogatott sportággá vált. Az elvárások hatalmasak, de arra senki sem gondol, hogy az olimpiáig el kell jutnia a versenyzőnek. Sok lemondással, sokszor koldulással, mint most is. Erőt a versenyzői múltam, az abból adódó kitartásom, családom támogatása és barátaim adnak. Úgy érzem versenyzői, edzői tapasztalatom, tanulmányaim feljogosítanak sportszakmai státusz betöltésére. A sport fejlesztésére kidolgozott koncepcióm az MKKSZ honlapján olvasható. Az élethosszig tartó tanulás jegyében jelenlegi célom a PhD fokozat megszerzése, készülök a szigorlatra. Tanáraim, tudása hite és példamutatása segít abban, hogy Pulai, Novák olimpiai bajnoki aranyérme után még több kerüljön a nevem mellé. Valamint Vajda Attilával ne érjen véget a sor, akit én indítottam el a sikerek felé.''

Szabó megvalósítható szakmai koncepció kidolgozásán tevékenykedik a szakág megmentéséért.

„Erős budapesti kenu klub hiányában csak a szövetségre támaszkodhatok. A jelenlegi helyzet nagyon nehéz, de összefogással megmenthető” – összegzett.