Janics névházassággal akar szerb lenni?

2013.02.01. 10:06

A Bors úgy tudja, Janicsa Natasa elválik férjétől, Andrian Dusevtől, hogy aztán névházassággal kijátszva a szabályokat megszerezze a szerb versenyengedélyt.

Bár Janics szerb állampolgár is, elvileg két évig még nem versenyezhet szerb színekben a világversenyeken, mert a szerb kajakszövetség nem fizette ki a magyar szövetség által kért 150 ezer eurós költségtérítést. (A szerbek méltánytalannak érzik ezt az eljárást, és valószínűleg a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulnak majd.)

A furcsa átigazolási szabályok szerint Janics hiába tartotta meg szerb állampolgárságát is, nem indulhat szerbként, míg a szintén Szerbiát és szerb férjet választó Benedek Dalma igen. A kulcs a férj, Benedeké szerb, Janicsé viszont bolgár állampolgár, így Janics a párja jogán nem lehet szerb kajakos.

Hogy ezt a problémát megoldják, Janics állítólag azt tervezi, hogy otthagyja Dusevet, és egy ismeretlen szerbhez megy hozzá, hogy a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség szerbként fogadja el. A névházasság ötletét a magyar szövetség egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője is megerősítette a Borsnak.

Korábban a magyar szövetség főtitkára,Ábrahám Attila is latolgattta, mi történne, ha Janics névházasságot kötne. „Lenne jó oldala is a dolognak: rádöbbenthetné a nemzetközi kajakszövetséget az átigazolási szabályrendszer tarthatatlanságára. Nem tudni, Janics újraházasodása esetén mennyire lenne karakán a nemzetközi szövetség, vagy inkább feltenné a kezét.”

„A mostani nemzetközi szabályozás bizonyosan tarthatatlan abban, hogy ha valaki az év bármely pillanatában házasságot köt, akkor azonnal mehet, válthat országot, semmit nem számít az állampolgárság sem - ilyet nem látott még a föld. Ez ütközik az olimpiai charta szellemével, a sport és a felkészülés szempontjából vállalhatatlan lyuk van a rendszerben” - szögezte le a magyar álláspontot Ábrahám.

Janics jelenleg Portugáliában készül Benedek Dalmával és a szerbiai magyar Nagy ­Antó­niával.