Jogilag eddig is magyar volt Janics Natasa

2013.03.11. 16:07
A szerbek presztízsveszteséget szenvedtek, a magyarok érvényesítették akaratukat befolyásukat, így is össze lehet foglalni egy mondatban Janics Natasa szeptember óta húzódó ügyének lezárását. Az elhamarkodott döntést hozó Janics még nem tagja a válogatott keretnek, szerződnie kell még a hazai szövetséggel.

Dusev-Janics Natasa döntése, hogy magyar színekben kívánja folytatni sportolói pályafutását, jogilag nem aggályos.

Janics magyar-szerb kettős állampolgár, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) azért utasította el szerb versenyengedélyét hivatalosan is január elején, mert a magyar nem járult hozzá az országváltáshoz. A szerbek ugyanis nem fizették ki októberben a magyarok által kért 150 ezer eurós felkészülési hozzájárulást, ami a versenyengedély kiadásának alapfeltétele volt.

A kétéves eltiltás így augusztus tizenegyedikétől lépett volna életbe, amikor Janics utoljára magyar színekben versenyzett, és nyert bronzérmet a londoni olimpián kétszáz egyéniben.

A versenyzőnek az idei augusztus végi, duisburgi világbajnokság mellett a 2014-es moszkvai vb-t is ki kellett volna hagynia, mert az oroszok augusztus elejére tették az időpontot.

2015-ben, 33 évesen állhatott volna rajthoz először szülőhazája színeiben. A kétéves kihagyás nem tudni, milyen hatással lehetett volna pályafutására, de biztosan nem segítette volna. Ehhez még hozzájárult, hogy az edzéseken nem az igen erős magyar partnerekkel csatázott volna, hanem a szerbekkel. A szerb versenyzők ugyan jók, a női négyes ki is jutott az olimpiára, messze nem olyan erőt képviselnek, mint a magyarok.

Kozák Danuta egyesben olimpiai bajnok, janicsot őt kellene a válogatókon legyőznie az egyéni indulásért, a négyesben is Magyarország az olimpia címvédő, illetve az elmúlt három világbajnokság győztese. Ezzel a versenyzői háttérrel egész más felkészülni, mint a szerbekkel.

Janics jelenleg a szerbekkel edzőtáborozik Portugáliában, ezért nem is lehet a magyar válogatott tagja. Edzéseit bolgár férje, Andrian Dusev vezeti. (Ő a magyar szabályok szerint hivatalosan nem lehet edzője, mert képesítését egyelrőe nem hitelesítette itthon.)

Egyelőre kérdéses, melyik magyar klub igazolja le. Csonka Gábor, a szegediek vezetője, ahol Janics örökös tiszteletbeli tag, a sajtóból értesült a versenyző döntéséről, és valószínűsíti, a visszatérő kajakos nem Szegeden folytatja.

A válogatókra mindenképpen magyar egyesület kell leigazolja, különben nem állhat rajthoz. Ábrahám Attila, a hazai szövetség főtitkára arra is figyelmeztetett, hogy Janicsnak szerződést is kell kötnie a magyar szövetséggel. Heteken belül erre sort keríthetnek.

Ábrahám szerint a közhangulat könnyen megváltozhat, az ellenszenv eltűnhet, a kézilabdázó Nagy László esetére emlékeztetett.

Farkas Dávid, a versenyző szívivője azt emelte ki, elhamarkodott döntést hozott, de ezen felülemelkedett.

Janics kétszázon alighanem a legjobb magyar, Portugáliában 41 másodperc alatt is teljesítette a távot. Párosban Kováccsal állhat rajthoz, ahogy Londonban is tette. A négyes tagja is lehet, ahogy 2009-ben, 2010-ben is világbajnok lett. A vb lebonyolítása miatt az egyes indulója kiesik a négyesből, egy hely tehát felszabadul.