Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Szerbiát sokkolta Janics visszatérése

2013.03.11. 12:16 Módosítva: 2013.03.11. 12:17

A háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Dusev-Janics Natasa magyarországi visszatéréséről semmit sem tudtak Szerbiában.

A vajdasági Magyar Szó felhívta a szerb kajakszövetséget, alig tértek magukhoz a döbbenettől, annyira meglepte őket a hír.

„Nem tudtunk semmit Natasa leveléről, amíg ön, a Magyar Szótól nem hívott fel bennünket, a főtitkár úr sem tudott az új elhatározásáról. Értesíteni fogjuk őket, és utána alakítjuk ki álláspontunkat” – kapta a tájékoztatást a Magyar Szó rovatvezetője, Tőke János.

Mirko Nisovic elnököt kevéssel egy óra előtt sikerült elérnie a lapnak. "Tiszteletben tartjuk Natasa döntését, mivel nem volt más kiút, nem akart két évet kihagyni. Március végén kellett volna, hogy a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség meghozza döntését, de nagy kérdés, hogy vajon ott helyet adtak volna-e a fellebbezésnek. Azon az elven, hogy jobb a megelőzés, mint utólag a gyógyítás, Natasa inkább indul magyar színekben, mintsem, hogy két évet kihagyjon – mondta.

Kiemelte, nem minden úgy alakult Szerbiában, ahogyan a versenyző eltervezte, de fontos, hogy nem a pénz okozott gondot, hanem a papírok.

"A szerb szövetség mindent megtett, jelenleg is a szerb válogatott tagjaként a szerb állam pénzén edzőtáborozik Portugáliában. Natasa és a szövetség között nincs harag, az ő szemszögéből nézve az egészet, talán ez a döntés volt a legjobb" - magyarázta Nisovic, aki azt is megmelítette, hogy a két ország szövetségi vezetőinek is korrekt a viszonya, egyetlen csúnya szó sem hangzott el. Úgy véli ugyanakkor, nem nyert a fair-play, mert a magyarok nem engedték el, pedig megérdemelte volna.

Janics Belgrádban sajtótájékoztatót tartott október elején, büszke volt, hogy ismét szülőföldjét képviselheti. A Szerb Olimpiai Bizottság elnöke, Vlade Divac őt és férjét már mint a szerb kajakos válogatott tagjait mutatta be. Novemberben a belgrádi testnevelési egyetemen az én sportolói utam címmel tartott előadást.