Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Fel akarnak akasztani, mert visszafogadtuk

2013.03.14. 22:09

A Sport1 Mai helyzet című műsorában Ábrahám Attila, a kajakszövetség főtitkára valamint a győri kajakosok elnöke, Kadler Gusztáv volt a vendég, a téma pedig a Janics-ügy. Nyomatékosították: a szurkolókat és a szakmát is megosztja az olimpiai bajnok döntése.

„A hideggel és meleggel nincs baj, de az intenzitás és a színvonal. Mondjuk, engem is fel akarnak akasztani, mert visszafogadjuk. Nem akarok ezekkel az emberekkel egyesével leülni, és elmagyarázni nekik, hogy nem visszafogadjuk, hanem el sem ment – kezdte Ábrahám.

Hozzátette, ez kommunikációs kérdés, de szerinte tudni kell az indulatokat kezelni. "Türelemre, időre van szükség, a versenyző és a sportág érdeke is az, hogy itthon kamatoztassa tudását. Tavaly ősszel is azt mondtuk, hogy a sportág érdeke: ne menjenek el ezek az emberek. 2012 szeptembere-októbere óta nagyon sokat változott a helyzet. Jelenleg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szerződést köt a válogatott versenyzőkkel, amennyiben közpénzt használnak a felkészülésükhöz, akkor vállalják, hogy ha külföldre akarnak menni, akkor bánatpénzt fizetnek a szövetségnek. Olimpiai bajnokoknál több tízmilliós forintos nagyságrendű összegekről van szó.”

A szövetség főtitkára kifejtette, a cél az, hogy olyan kitűnő sportolókat indítsanak a világversenyeken, akik nyerni tudnak, és azután itthon maradnak. Nem exportcikként tekintenek a magyar kajakosokra.

„Hangsúlyozni kell, hogy Natasa nem válogatott versenyzőként tér vissza. Tavaly ősszel a szövetségi kapitány válogatott keretet hirdetett, azt az elnökség elfogadta, abban Janics Natasa nem szerepel. A sportoló tavaszi edzőtáborának költségei nem a szövetséget terhelik, nem részesül Gerevich-ösztöndíjban, tehát a felkészülésében nem kerül közpénzbe, amíg újra válogatott nem lesz. Újra be kell állnia a sor végére, bizonyítania kell, a tehetsége megvan, hogy helyet szerezzen magának a válogatottban. Ha újra kerettag lesz, onnan el lehet kezdeni beszélni arról, hogy a szövetség mit finanszíroz a felkészüléséből.”

Addig azonban új klubjában edz és versenyez. Kadler Gusztáv, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület szakosztályvezetője elmesélte, hogy őt hívta fel Janics Natasa: Magyarországon és Győrben szeretné folytatni a pályafutását. A telefonban akkor elismerte, hogy tévedett a tavalyi távozáskor. Tudja, hogy nem fogadják örömmel a szurkolók, de olimpiai bajnok akar lenni, és ez Magyarországon sokkal egyszerűbb, mert biztosítva van a háttér ehhez.

„Láttunk már olyat, egy feleség becsapja az ajtót, hogy hazaköltözik a mamához, majd végiggondolja, sokkal jobb otthon. A legjobb a családdal, a gyerekekkel, még ha nem is a legszebb módon ment el – hasonlította Janics-ügyét egy hétköznapi szituációhoz Kadler,

"Győrben nagyon jó utánpótláskorú versenyzők vannak. Azt nem vitathatja senki, hogy Natasa munkája példaértékű lehet. Amilyen alázattal csinálja a dolgát, el kell ismerni. A többit ezzel a tanulsággal át tudjuk hidalni.”

Ábrahám is kitért Janics Natasa munkamoráljára. „Az utóbbi években ez az alázat kicsit háttérbe szorult, nem az emberek felé, hanem a munka és a sportág felé. Egy kicsit több minden kezdett a sztárságról, a ’nekem mi jár’-ról szólni. Ezek fényében, a saját egóját legyőzve belátta, hogy a szövetség álláspontja helyes volt tavaly ősszel. Ahogyan a levelében írja is: nagy nehezen, de megértettem. Ezzel arra kényszeríti saját magát, hogy újra egyként a vetélytársak közül, nem felejthetetlen bajnokként beálljon a sorba, és tehetsége, legjobb tudása szerint küzdjön, hogy olimpiát nyerhessen. Ez szükséges ahhoz, hogy nyerjen 2016-ban.”