Vb-szintű mezőny lesz a szegedi kajak-kenu világkupán

2013.04.23. 15:27

Mintegy 50 ország 800 versenyzője, Storcz Botond szövetségi kapitány szerint csaknem világbajnoki szintű mezőny indul a május 10. és 12. között zajló szegedi kajak-kenu világkupa-versenyen, amely a nemzetközi szövetség idei vk-sorozatának első állomása lesz.

Az esemény keddi, kampányindító sajtótájékoztatóján Ábrahám Attila, a szövetség főtitkára, a szervezőbizottság vezetője azt mondta: célegyenesben a felkészülés a tavalyi, londoni olimpia utáni első rangos versenyre.

"Egy vk-hoz mérten szokatlanul magas a nevezők száma, közel 50 nemzet 800 sportolóját várjuk a Maty-érre. Mivel a belépés ingyenes lesz, reméljük, hogy minél több néző látogat majd ki az eseményre" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az MTVA-val kötött megállapodás értelmében az M1 a szombati döntőket élőben közvetíti majd, míg a vasárnapi eseményekről felvételről számol be. Az Eurosport a finálékat mindkét napon élőben közvetíti.

Storcz Botond úgy vélte, a közel vb-szintű mezőny és a várhatóan színvonalas versenyek jó indításául szolgálnak majd a 2013-as esztendőnek. Elárulta, hogy a magyar csapat összeállítása még folyamatban van, a tavalyi, londoni hősök mellett fiataloknak is szeretne lehetőséget adni. Mivel a Vk-versenyeken számonként két-két egység indítható nemzetenként, a hazai válogatott várhatóan bő 60 fős lesz. A kapitány korábbi döntése értelmében ugyanakkor Janics Natasa biztosan nem lesz a csapat tagja, mert a szakember azt akarja, hogy a szerbiai kitérő után ismét Magyarországon készülő, háromszoros olimpiai bajnok kajakos a válogatókon harcolja ki ismét a válogatottba kerülést.

A májusi vk-t már plakátokon népszerűsíti a magyar szövetség, a kampány arcai a tavaly, Londonban K-2 1000 méteren olimpiai bajnok Dombi Rudolf és Kökény Roland.

"Örülünk neki, hogy vállalhatóak vagyunk" - viccelődött Dombi, hozzáfűzve, hogy ugyan még az alapozás időszakában vannak, sikeréhesek, és ennek megfelelően mindent elkövetnek majd azért, hogy jó eredményt érjenek el Szegeden.