Janics nem indul a szegedi vk-versenyen

2013.05.09. 12:02

Douchev-Janics Natasa kivételével az összes aktív olimpiai bajnok kajakosunk ott lesz a szegedi kajak-kenu világkupán a női mezőnyben, írta a szövetség hivatalos honlapja.

Sorra érkeznek a vendégek a Maty-éren pénteken kezdődő versenyre, az olimpiai bajnok négyes, azaz Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina London óta először ül össze. Szabó Gabriella és Kovács Katalin éppen ezért csak négyesben indul, ám Kozák Danuta három, Fazekas-Zur Krisztina két számban is ott lesz majd a szegedi nemzetközi versenyen.

„Az elmúlt időszakban természetesen az egyes számokon volt a fő hangsúly, rengeteget foglalkoztunk az ötszáz és újdonságként a kétszáz egyessel is, ami az idén amolyan próbaszám lesz az életemben. Sok érdekes, vicces sprintedzés van mögöttem, és kíváncsian várom, milyen hasznot hoz az elmúlt pár hónapos munka. Bár hozzá kell tennem, a formámat nem a világkupára, hanem a két hét múlva esedékes válogatóra hegyezem” – mondta Kozák Danuta.

„Végre egy verseny, amely nem bír igazi téttel, ahol felszabadultan lehet versenyezni – mondta a négyes mellett K-1 500 méteren rajtoló Fazekas-Zur, aki elárulta, nagyon kemény, ám izgalmas felkészülési időszak áll mögötte. – Kaliforniában rengeteget edzettem együtt a szlovák és a cseh férfiválogatott tagjaival, kőkemény tempót diktáltak. Női edzőpartnerem nem volt, így igazából nincs viszonyítási alapom, de úgy érzem, rengeteget fejlődtem technikailag és sokat is erősödtem az elmúlt hónapok során. Várom már, hogy összecsapjunk Danával, bár az igazi nagy versenyt majd a válogatón vívjuk, ahol a többiek is becsatlakoznak az egyesbe.”

Storcz Botond az olimpiai bajnokok indulása mellett annak is nagyon örül, hogy rengeteg fiatal versenyző számára tudott indulási lehetőséget biztosítani. Női négyesben a B egységünk szinte egytől-egyig az ifjúsági korból éppen kilépett versenyzőkből áll majd.

„Azért is jó ez a világkupa, mert a nézők nem csak nagy bajnokainknak szurkolhatnak, de megismerhetik a kajak-kenusport nagy ígéreteit is – magyarázta a kapitány. – És nem féltem a fiatalokat, hiszen van bennük annyi tehetség és spiritusz, hogy akár meglepetést is okozhatnak majd ezen a versenyen.”

Amelyen többek között itt lesz a németek sztárja, Katrin Wagner-Augustin, a brit Rachel Cawthorn, az új-zélandi Lisa Carrington, a fehérorosz Volha Hudzenka, a kazah Natalja Szergejeva, a portugál Teresa Portela, és a szerb színekben induló Ruzsicsics Benedek Dalma is.