Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Kajak-kenu Eb: minden döntőben lesz magyar

2013.06.14. 11:40

Ezer méteren a kajakos Dombvári Bence, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus és a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó, valamint 500 méteren a női kajaknégyes is kiharcolta pénteken délelőtt a döntőbe jutást. Ez azt jelenti, hogy szombaton délelőtt mind a nyolc számban lesz magyar hajó a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A nyitónap délelőttjének előfutamain az első három között kellett zárni az egyenes ági fináléba kerüléshez. Dombvári remekül hajrázott, másodikként biztosította a helyét a legjobbak között, míg a másik három egység egyformán futamgyőzelemmel spórolta meg a délutáni középfutamot.

A Kárász Anna, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa összeállítású női kajakos több mint egy hajóhosszal verte a riválisokat, azaz a mindössze 21 éves Kárászt nem nyomasztotta a nagy feladat, hogy összesen nyolc olimpiai bajnoki cím előtt kellett vezérevezősként irányítania a hajót. Magyarország olimpiai címvédő ebben a számban, de a Londonban aranyérmes egység átalakult, mivel sem Szabó Gabriella, sem Fazekas-Zur Krisztina nem ért el olyan eredményt a válogatóversenyen, hogy kiharcolja a jogot az Eb-csapatba és a hajóba kerülésre. A helyükre Kárász és Douchev-Janics került.

A párosoknál a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros, amely közvetlenül a májusi, szegedi Világkupa-verseny előtt ült össze, majd meglepetésre meg is nyerte a Maty-éri viadalt, most is remek második 500 métert produkálva győzött előfutamában, az olimpiai címvédő Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakkettes pedig szoros csatában volt a legjobb.

Pénteken délelőtt - korábban - még Vajda Attila (C-1, 1000 m) harcolta ki a döntőbe jutást, női K-1-ben és K-2-ben, illetve férfi C-4-ben pedig csak finálét rendeznek az egykilométeres távon, így Medveczky Erika, a Szilvásy Nóra, Szabó Petra páros és a Varga Dávid, Viola Viktor, Kiss Tamás, Sarudi Pál nem volt érdekelt a nyitónap első felében.