Nagyszerűen kezdtek utánpótlás kajakosaink

2013.06.29. 12:56

Fantasztikusan kezdtek ifjúsági versenyzőink a poznani ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon. A fiatalok szombat délelőtti mérlege két arany- és három ezüstérem lett, míg U23-as kenunégyesünk a harmadik helyet szerezte meg 1000 méteren.

Janza Richárd, valamint a Noé Zsombor, Vass Péter kettős révén száz százalékos teljesítményt nyújtott szombat délelőtt ifjúsági kajakszakágunk - a fiatalok ugyanis fölényesen nyerték meg 1000 méteres döntőiket.

Janza Richárd roppant érett, taktikus versenyzéssel győzött a K-1 1000 méter döntőjében, fél távnál még a mezőnyben haladt, ám a második etapban senki sem tudta vele tartani a tempót. A több mint három esztendeje együtt lapátoló Noé Zsombor és Vass Péter is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, a fiúk végig uralták az 1000 métert.

A lányoknál két ezüstérem jutott a mieinknek, az 1998-as születésű, vagyis még első éves serdülő Homonnai Luca rögtön dobogós hellyel nyitott első nagy nemzetközi versenyén. Versenyzőnket csak egy másik magyar, az Angliában élő és angol színekben versenyző Simon Rebeka, Simon Miklós lánya tudta megelőzni a fináléban. A Szilágyi Anett, Somogyi Szilvia páros is a második helyen zárt. Bár a lányok az utolsó 200 méterig ott álltak a győzelem kapujában, sajnos a lötyögős víz kifogott rajtuk, a hullámok miatt le kellett támasztaniuk, és ez az aranyérembe került.

Kenusaink közül Khaut Kristóf a tavalyi második hely után ismét ezüstérmet vehetett át. Míg tavaly Khaut a táv elején próbálta megverni az ukrán Pavlo Altuhovot, most a végére tartogatta az erejét, ám ez is kevésnek bizonyult az első helyhez.

A C-2 1000 méteren rajtoló Balla Levente, Svajda Vajk páros számára nem jött össze az éremszerzés, bár a fiatalok fél távnál még dobogós helyen álltak, a végén már nem tudtak megújulni és visszaestek a hatodik helyre.

Az U23-as korosztályban délelőtt a csapathajók szálltak vízre, az Androkity Marcell, Szabó Kristóf, Petkó András, Dóczé Ádám összetételű négyesünk a harmadik helyet szerezte meg.

  „Nagyszerűen kezdtek a fiatalok a döntőben, és a két arany helyett akár négy is lehetett volna, hiszen ha Homonnai Luca nem kezd olyan erősen vagy éppen Szilágyi Anettéknak nincs az a letámasztás, talán számukra is elérhető lett volna a győzelem. Fiú kajakosaink kiemelkedőt nyújtottak, korukat meghazudtolva roppant éretten versenyeztek, és Khaut Kristóf is minden dicséretet megérdemel, hiszen nagy csatában maradt alul” – értékelte az ifik eddigi szereplését Hüttner Csaba ifjúsági kapitány.