Kajak-kenu-sikerek a milánói világkupán

2014.05.04. 17:51

A 22 éves Dombvári Bence - Kiss István tanítványa - megnyerte a K-1 500 méter döntőjét a milánói világkupán, mögötte végzett a cseh Josef Dostal, az ausztrál Ken Wallace, a dán Rene Holten Poulsen, a német Max Hoff vagy a kanadai Adam Van Koeverden. 

Így értékelt:

A szombati ezer méter gyengébb eredménye után volt mit szépíteni. Sajnos szombaton nagyon lötyögős volt nekem a víz, ma jobb volt a pálya, jól ment az evezés is, de igazából még senki sem pörög a maximumon.

Aztán Mike Róbert bronzérmet szerzett C-1 500 méteren, majd következtek a 200 méteres döntők, amelyekben három érmet nyertek a magyar versenyzők, ráadásul a férfiaknál két olimpiai számban (férfi K-1 és C-1 200 m) is sikerült a dobogóra állni.

Tótka Sándor néhány napja még ballagott, vasárnap a világ legjobb sprintereivel vette fel a versenyt és lett ezüstérmes K-1 200 méteren.

Így értékelt:

Molnár Péter 2011-es Európa-bajnoki ezüstérme óta nem volt ilyen eredmény ebben a versenyszámban. Már a szombati középfutamom alapján éreztem, hogy nagyon jól megy alattam a hajó, és bár a döntőben a rajtommal nem voltam annyira elégedett, sikerült a dobogóra küzdeni magam. A célban éreztem, hogy nagyon jó volt ez a futam, de csak akkor hittem el, hogy érmet nyertem, amikor a partról mutatták a második helyet. Megmondom őszintén, még mindig eksztázisban vagyok, annyira örülök ennek az eredménynek.

C-1 200 méteren a győri Lantos Ádám lett harmadik, és dobogóra állhatott ismét Szabó Gabriella és Vad Ninetta is, akik K-2 200 méteren zártak a bronzéremmel.

A délutáni 5000 méterek előtt még a férfi kenu és kajak párosok 500 méteres fináléját rendezték meg: előbbiben a C-2 1000 méter világbajnokai, Vasbányai Henrik és Mike Róbert bronzérmet szereztek, utóbbiban pedig egy frissen alakult egység, Hufnágel Tibor és Boros Gergely győzött.

Így értékelt Hufnágel Tibor.

Már az előfutam alapján éreztük, hogy meglehet az érem ebben a versenyszámban. Gerivel a milánói világkupa előtt nem is mentünk pályát, de szinte elsőre éreztük az összhangot. Nagyon örülök ennek a győzelemnek, bár azt egyelőre nem tudom, mit hoz a jövő. Én arra készülök, hogy a szegedi U23-as világbajnokság lesz az idei fő versenyem, a többit majd meglátjuk.

Az 5000 méter sem múlt el magyar siker nélkül: a női mezőnyben Nagy Flóra lett bronzérmes, így összességében három arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel zárta a milánói versenyt a magyar csapat.

Így értékelt Storcz Botond vezetőedző:

Döcögősen indult ez a világkupa, a zárás azonban minden várakozásunkat felülmúlta. Bár furcsa, hogy azt mondom, ezen a világkupán nem az eredményesség volt a fő szempont, hanem az, hogy a fiatalok felmérjék magukat a felnőtt mezőnyben, tapasztalatot szerezzenek, megismerjék az olimpiai kvalifikációs pályát. Ehhez képest nagyszerű eredményekkel kényeztettek el bennünket, érmekkel, értékes helyezésekkel tud hazatérni a csapat. Volt, aki annyira meggyőzően szerepelt, olyan teljesítménnyel rukkolt elő, hogy véleményem szerint szóba jöhet az indulása a május 23. és 25. között megrendezésre kerülő szegedi világkupán is.