Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Három arany, összesen 8 magyar érem a kajak-kenu-vk-n

2014.05.24. 12:57

A magyar csapat tagjai három arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek a szombati döntőkben Szegeden, a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség világkupa-sorozatának idei harmadik, egyben utolsó versenyén.

Az olimpiai és világbajnok kajakos Kozák Danuta 500 méteren nyert, a vb-címvédő kenus Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó és a kajakos Farkasdi Ramóna, Nagy Flóra páros pedig 1000 méteren lett első.

Utóbbi távon a kenus Vajda Attila, a Bodonyi Dóra, Szilvásy Nóra kajakos egység és az olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel kajakos kvartett másodikként, a kenus Vass András, Varga Dávid páros és a Forgó Christopher, Devecseri Ádám, Sarudi Pál, Androkity Marcell összeállítású kenunégyes harmadikként zárt.

Az A döntős program két női 500 méteres versennyel indult, s az elsőben, K-1-ben mindjárt két magyar lapátforgatóért, az olimpiai és világbajnoki címvédő Kozákért, valamint a helyi illetőségű Kárász Annáért szoríthatott a Maty-ér több ezres közönsége. Kozák esélyeshez méltóan végig irányította a futamot, s riválisait hatalmas előnnyel maga mögé utasítva ért elsőként a célba, a szegedi Kárász pedig szintén remekül versenyezve ötödik lett.

"Jó volt hazai közönség előtt versenyezni, Szegeden mindig jó vízre szállni. Még tart a felkészülésem, de nagyon örülök, hogy sikerült nyernem" - mondta Kozák Danuta.

A következő két fináléban, női K-2-ben, illetve férfi K-1 1000 méteren nem volt magyar hajó, a kenuegyesek egy kilométeres döntőjében azonban megint kettő is: a hazai kedvenc, olimpiai és vb-aranyérmes Vajda és a Pekingben párosban ötkarikás bronzérmes Kiss Tamás. Vajda nagyszerűen küzdött, a londoni bajnok német Sebastian Brendellel vívott óriási csatát a győzelemért, de végül alulmaradt, s ezúttal meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Kiss hetedikként zárt.

A következő versenyben, férfi K-2 1000 méteren ismét egy olimpiai bajnok egységért, a Dombi Rudolf, Kökény Roland duóért szurkolhatott a publikum. A magyar kettős ugyan végig ott lapátolt az élcsoportban, de végül nagy küzdelem után lemaradt a dobogóról: francia, német és litván ellenfele mögött negyedik lett.

A kenusok hasonló számában Vasbányai és Mike - ők éppen egy éve ilyenkor, a szegedi vk-n ültek először össze, majd meg sem álltak a világbajnoki diadalig - hatalmas verseny után lett első: előbb a mezőnyben, majd a második helyen haladt, az utolsó métereken azonban néhány centiméterrel megelőzte a szinte végig vezető németeket, megkaparintva ezzel az aranyérmet. A döntő másik magyar egysége, Varga és Vass is remekül lapátolt, s ez - kellemes meglepetésre - a dobogó harmadik fokához volt elegendő.

"Tavaly gondunk volt a rajttal, most azonban ez összeállt. Remek, kemény verseny volt" - mondta a parton egybehangzóan Vasbányai és Mike.

A két női egy kilométeres versenyben, K-1-ben és K-2-ben mindkét hazai egység ott volt a végjátékban, előbbiben az aktuális világbajnok Medveczky Erika negyedik, míg a többszörös maratoni vb-győztes Csay Renáta hetedik lett, utóbbiban pedig kettős magyar siker született: Nagy és Farkasdi győzött Szilvásy és Bodonyi előtt.

A szombat délelőtti programot két négyesfinálé zárta. Férfi kajakban az olimpiai ezüstérmes Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman kvartett az utolsó méterekig vezetett, végül a dobogó második fokára állhatott fel, miután megelőzte a londoni bajnok ausztrál egység, míg a hazai B hajó - Noé Bálint, Szalai Tamás, Boros Gergely és Kugler Attila - negyedik lett. A kenusok öt hajót felvonultató fináléjában Forgó, Devecseri, Sarudi és Androkity célfotóval kaparintotta meg a bronzérmet, míg a Szabó Kristóf, Viola Viktor, Bodonyi András, Szabó Gábor négyes utolsóként ért a célba.

Szombat délután a női K-4 500, illetve a 200 méteres előcsatározásokat rendezik a Maty-éri pályán, ahol a vasárnapi zárónapon 16 döntőre kerül sor.

    A további szombati program:

női K-4 500 méteres és 200 méteres elő- és középfutamok 14.00

    vasárnap:

500 és 200 méteres döntők 10.00 és 13.30 (B és C döntők 8.55 órától)

5000 méteres versenyek 14.20