Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Világbajnok a női kajak négyes 500-on

2014.08.09. 09:32 Módosítva: 2014.08.09. 17:18

Az első döntős nap után egy arannyal, két ezüsttel és négy bronzéremmel állnak a magyarok a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon, miután délután a kenus Vajda Attila második, a kajakos Csay Renáta pedig harmadik lett 5000 méteren.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összeállítású magyar női kajak négyes aranyérmet szerzett ötszáz méteren, az elejétől kezdve vezettek a döntőben, a lengyelek és a fehéroroszok sem tudták megszorongatni őket.

„Könnyebb volt, mint hittem. Az orrlégzéses győzelem, amivel itt viccelődnek a többiek, azért túlzás. Az előfutamok eredményei alapján azt hittem, brutálisabb lesz, de nagyon egyben voltunk, végig vezettünk. Furcsa azt mondani, hogy hoztuk a kötelezőt, de tudjuk, hogy ebben a számban mindenki várja tőlünk az aranyat. És most ennek az idézőjeles kötelező győzelemnek, nagyon-nagyon örülünk” – mondta Kárász Anna, aki első felnőtt világbajnoki címét ünnepelhette. 

A kettesek ezerméteres női fináléjában  Medveczky Erika és Sarudi Alíz párosa bronzérmet szerzett, alig valamivel maradtak le az ezüstérmes fehéroroszoktól a végén. „Örültünk volna, ha sikerül megszereznünk a második helyet, de természetesen elégedettek vagyunk a bronzéremmel is. Elég küzdelmes hét áll mögöttünk, úgy érzem, kihoztuk magunkból a maximumot" – értékelt Medvezcky. 

A férfiak hasonló számában Hufnágel Tibor és Kökény Roland nagyot küzdött, de végül nem fért fel a dobogóra, ötödik lett. 

Csipes Tamara a női kajakos ezerméteres számában 750-nél állt az élre, a végén azonban lehajrázta új-zélandi riválisa, így a magyar versenyző ezüstérmes lett. A szerbeknél versenyző Benedek Dalma a harmadik helyen ért célba. 

„Gondoltam, hogy az új-zélandi lány jól fog menni, különösen ebben a brutális hátszélben. Nem azért vagyok csalódott, mert második lettem, hanem mert így lettem második, ahogy. Ezerméteres versenyben az utolsó tíz méteren előztek meg, ez eléggé fájó. Éreztem, hogy nagyon rajtam van, de nem gondoltam, hogy megelőz. Fáj a vereség, bár nagyon jó pályát mentem" – értékelt Csipes.

A Vasbányai Henrik és Mike Róbert alkotta kenukettős az ötödik helyen végzett ötszáz méteren, Hufnágel Tibor, Kökény Roland ezer méteren ötödik lett.

Vajda Attila C1-1000 méteren a negyedik helyen ért célba, de brazil riválisa, méterekkel a cél előtt a vízbe borult, ezért kizárták, így a magyar versenyző lett a bronzérmes.

 „Azt hittem, ötödik lettem, utána szóltak, hogy menjek mérlegelni, mert harmadik vagyok. Hogy hogyan lettem ötödikből harmadik, azzal nem foglalkozom. Fenomenális, nagyon örülök ennek a bronzéremnek, ahogy minden éremnek! Egy elvesztett versenyből dobogó lett" – nyilatkozta Vajda.

Ő délután az ötezerméteres számban is dobogós lett, ezüstéremmel zárt. „Nagyon elégedett vagyok a vb-szereplésemmel. Nem lehet mindig nyerni, s az, hogy két éremmel térhetek haza, boldogsággal tölt el" – nyilatkozott.

Ugyanebben a számban a nőknél Csay Renáta bronzérmet szerzett. „Ha tudtam volna, hogy a brit lány ilyen gyors, máshogy taktikázom az utolsó körben. Ennek ellenére határtalanul elégedett vagyok a bronzéremmel. Még nincs vége a szezonomnak, szeptemberben jön számomra a maratoni vb" – mondta Csay Renáta. A férfiak hasonló számában a 21 éves, vb-újonc Csontos Csaba nyolcadikként zárt.

A C4-1000 méteres számban megszületett a harmadik magyar bronz is, a Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid összeállítású négyes végzett harmadikként.