Mindenki a vérét kívánja a megtévedt bajnoknak

2015.05.04. 18:58

A Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, Baráth Etele azt mondta az Indexnek, hogy nem számít rövid lefolyású ügyre Csipes Tamaránál és Dombvári Bencénél.

Ők ketten ugyan átmentek egy áprilisi doppingvizsgálaton, fennakadtak a drogteszten, szervezetükben kokain nyomaira bukkantak.

„Mindenki a vérét kívánja ennek a két megtévedt fiatalnak, és ezt nem tartom helyesnek. Büntetést természetesen fognak kapni, mert olyan dolgot követtek el, ami sportolóhoz nem méltó. Hülyeséget csináltak, na. Az indokolatlan hisztériakeltés ugyanakkor nem szerencsés. Mindkét versenyzőt megvizsgálták eddig legalább 30-szor az elmúlt években. Egyszer megtévedtek. Ettől még nem lökheti ki a közösségünk őket, van ugyanis egy emberi oldala is ennek a történetnek. Segítenünk kell őket, hogy még egyszer ne kerülhessenek ilyen helyzetbe. Hogy legközelebb egy példamutató sikerükkel kerüljenek a híradásokba. A büntetés persze jár nekik, mert egy buliban sem lehet felelőtlenül viselkedni, bűnhődniük kell, de ugyanígy a segítség is” - foglalta össze a véleményét.

Nem szeretne az ügymenet elé kerülni, és megtippelni, mekkora büntetést kapnak, és hagyja a fegyelmi bizottságokat a részletek megismerésére. Az MKKSZ mellett a Honvédnak is le kell folytatni egy ilyen vizsgálatot.

Megszólalt Schmidt Gábor is

„Szégyent hoztak a családra” – mondta az M1-nek az MKKSZ főtitkára, de azt is hozzátette, hogy szeretné, ha a közvélemény nem a két, drogteszten megbukott sportoló viselkedése alapján ítélné meg a hazai kajakosokat és kenusokat.

„Nem hiszem, hogy az idei válogatókon rajthoz állhatnak” - ennyit azért megkockáztatott az elnök. De hozzátette, az olimpiára azonban kijuthatnak, ha arra jogot szereznek.

Baráth arra a kérdésre, hogy miért nem beszélt kezdetektől a drogvétségről, úgy reagált: mert a hivatalos értesítés hétfőn érkezett meg a szövetségbe. Szóbeli tájékoztatást kapott csak addig.

„Nem akartunk semmit sem eltussolni, a rendőrségi vizsgálatot is minden eszközünkkel segítjük, nincs is más út.”