Megvonták a kokainos kajakosok állami pénzét

2015.05.05. 14:50 Módosítva: 2015.05.05. 14:59

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt felvetésére az elnökség megtárgyalta a drogteszten fennakadt két kajakos, a világbajnok Csipes Tamara és a vb-érmes Dombvári Bence ügyét.

„A Magyar Olimpiai Bizottság határozottan elutasítja és elítéli a társadalomra bizonyítottan rendkívül veszélyes kábítószer és tiltott teljesítményfokozó szerek, módszerek előállítását, terjesztését és használatát. A zéró tolerancia elvének megfelelően a MOB a dopping- vagy kábítószerellenes szabályokat megsértő sportolók és sportszakemberek, így Csipes Tamara és Dombvári Bence mindennemű anyagi támogatását azonnali hatállyal, határozatlan időre felfüggeszti” - írja közleményében a MOB.

A MOB 2010 óta minden, világversenyre utazó csapatának összes sportolóját drogteszten is ellenőrizteti.

Ilyen drogteszten akadt fenn a két kajakos, és mivel nincs versenyidőszak, doppingvétségről nem beszélhetünk.
 

A szervezet minden további esetleges intézkedéssel megvárja a kajakszövetség fegyelmi bizottságának döntését. A fegyelmi eljárás hétfőn indul.

Baráth Etele elnök a hétvégén letagadta a kokainhasználatot, azóta elismerte. Szerinte a két sportoló az idén nem lesz ott a válogatókon, vagyis nemcsak az Európa Játékokon, hanem a milánói vb-n sem indulhatnak augusztusban. Csipes tavaly Szabó Gabriellával az olimpiai távú párosban lett győztes.

A rendőrség hétfőn kezdte el az ügy vizsgálatát.

A 2011-ben év sportolónőjének választott Csipes Tamaráról bővebben itt olvashat, miért ment el Magyarországról.