Százharmincöt millió forintos fejlesztést adtak át a szolnoki vízisporttelepen

2015.05.06. 16:36

A magyar kajak-kenusok annyi örömet okoztak a nemzetnek az elmúlt időszakban, ami indokolttá teszi, hogy mindezt körülményeik javításával köszönje meg az ország – jelentette ki Simicskó István sportért felelős államtitkár a felújított és bővített Holt-Tiszai Vízisport Telep szerdai ünnepélyes átadásán, Szolnokon, írja az MTI.

A szolnoki komplexum egyebek mellett új szállásépülettel és csónaktárolóval gyarapodott. Csipes Tamara és Dombvári Bence pozitív drogtesztjére utalva aláhúzta: ma Magyarországon 344 ezer igazolt sportolót tartanak nyilván. Közülük most kettő „megbotlott, hibázott” – fogalmazott hozzátéve, hogy ügyükben a szakszövetség lefolytatja a szükséges vizsgálatot és meghozza a szükséges döntéseket, de a történtekből nem vonhatók le általános következtetések, a sportágat továbbra is tehetséges versenyzők, kiváló szakmai munka és sikerek jellemzik.

Szalay Ferenc, a megyeszékhely polgármestere azt emelte ki, hogy Szolnok a magyar kajak-kenu sport egyik fellegvára, s a város vízisport telepének természeti adottságai kiválóak, miközben a kapcsolódó infrastruktúra folyamatosan fejlődik. Kiemelte, hogy a fejlesztésre nyert 135 millió forintos pályázati támogatásból a mozgáskorlátozott sportolók számára is teljeskörűen akadálymentes, 20 férőhelyes, 411 négyzetméter alapterületű, fedett közlekedőkkel kialakított új szállásépület és csónaktároló készült el a telep eddig beépítetlen részén. Emellett az ingatlan területének bővítését és az elöregedett épületek rendbehozatalát is tervezik – tette hozzá.

Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum vezetője arról beszélt, hogy tavaly 13 ezren fordultak meg a sporttelepen, a vendégéjszakák száma pedig meghaladta az ötezret. A mintegy kétszáz helybeli mellett a világ minden tájáról érkeznek ide sportolók és a magyar kajak-kenu válogatott, köztünk számos olimpiai bajnok is rendszeresen Szolnokon készül.

A csónaktároló épület 192 négyzetméter alapterületű. Telepítésénél fontos szempont volt a Holt-Tisza közelsége a hajók kézi szállításának lerövidítése miatt. Az épület előtti térburkolat lehetővé teszi a hajók tárolását, illetve helyet biztosít a használat utáni hajókarbantartási munkák elvégzésére is. Az épület belső elrendezése és a helyiségek méretei alkalmazkodnak a különböző méretű hajókhoz, illetve a tároló állványok, közlekedők szélességi méretéhez. A szállásépület mellett öt parkolót és két kerékpártárolót is kialakítottak.