Tíz hónapos eltiltást kaptak a kokainozó kajakosok

D  AS20140711001
2015.05.11. 16:23 Módosítva: 2015.05.11. 16:39

Magyarország első, élsportolókat érintő drogbotrányát tárgyalta hétfőn a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) fegyelmi bizottsága. 

A 2011-ben az év sportolójának választott ötszörös világbajnok Csipes Tamara és a vb-ezüstérmes Dombvári Bence szervezetében áprilisban kokain nyomaira bukkantak. Hétfőn az a döntés született, hogy tíz hónapig nem versenyezhetnek a szövetség által rendezett versenyeken, és a magyar szövetség által fizetett edzőtáborba sem mehetnek, ami az olimpia előtt súlyosan érinti a két versenyzőt és a válogatottat, de még úgy térhetnek vissza, hogy az olimpiáig sikerülhet a felkészülésük.

Rióra ugyanis legkorábban jövő májusban rendezik a válogató versenyeket.

A Fábry György vezette fegyelmi bizottság meghallgatta a két versenyzőt és képviselőiket. A fellebbezésre 15 napjuk van.

Szabó Gabriellának új társat kell szereznie, hiszen ez a döntés azt jelenti, hogy idén nem ülhet össze a tavaly világbajnoki címet szerző páros.

Kronológia

A Magyar Kajak-kenu Szövetséget (MKKSZ) április 21-én, kedden értesítette a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes telefonon, hogy két versenyző fennakadt egy drogteszten.

Mivel nincs versenyidőszak, doppingvétséget nem követtek el, de fegyelmi vétséget és bűncselekményt igen.

Április 23-án, csütörtökön a szövetség főtitkára, Schmidt Gábor és a vezetőedző, Storcz Botond tájékoztatta Csipes Tamarát és Dombvári Bencét, illetve edzőiket és a Honvéd vezetőit a teszt eredményéről, és közölték velük: kizárták az érintetteket a válogatottból. A két versenyző mindezt tudomásul vette.

Egy hétre rá, április 29-én, szerdán a kajakszövetség elnökségét is tájékoztatták az esetről, és egyben jelezték, hogy a kajakosok nem indulhatnak a bakui Európa Játékokon.

Május másodikán, szombaton robbant a hír, megjelentek az első cikkek a történtekről: a 2011-ben az év sportolónőjének választott Csipes Tamara fennakadt a drogteszten, a vb-érmes Dombvári Bencéhez hasonlóan. Még aznap Schmidt Gábor a Duna TV-nek azt mondta, sportemberhez nem méltó viselkedésük miatt veszítette el a két versenyző a kerettagságát. Drogról nem beszélt, és megjegyezte, nem próbálták meg eltussolni az ügyet.

Baráth Etele tagadta, hogy lenne fegyelmi ügy, szerinte szabálytalanság történt az edzőtáborban.

Még szintén ugyanazon a napon Tiszeker Ágnes megerősítette, pozitív lett a versenyzők tesztje.

Május ötödikén a MACS az ausztriai doppinglaborból megkapta az eredményeket, hogy pontosan mennyi kokain volt a két érintett versenyző mintájában. Ezt a nyomozás miatt nem hozták a nyilvánosságra.

Május hatodikán Schmidt Gábor azt nyilatkozta a Digisporton, hogy versenyzőik megbánóak és megtörtek voltak, amikor ismertették velük a teszt eredményét.

Május hetedikén kiderült, hogy a fegyelmi bizottságot a mindaddig 25 éven át vezető Lőrinczy Gyula ezt az ügyet már nem fogja tárgyalni, helyette Fábry György folytatja le hétfőn az eljárást.  • Hírek
  • Bankszámla