Eddig nem ismert erejét mutatta a kajak-kenu

2015.06.21. 10:54

Egy hét telt el eddig az Európa Játékokon, a kajak-kenusok már befejezték bakui szereplésüket. Öt arany- és négy bronzérmet szereztek az olimpiai távokon, ami kimagasló teljesítmény, Storcz Botond kapitánysága alatt ilyen jó nem is volt soha a mérleg.

ARANYÉRMESEK:

  • Kozák Danuta, kajak egyes 500
  • Női kajaknégyes 500 (Szabó, Kozák, Kárász, Vad)
  • Férfi kajaknégyes 1000 (Kammerer, Tóth, Kulifai, Paumann)
  • Kammerer Zoltán, Szalai Tamás; kajakpáros 1000
  • Dudás Miklós, egyes 200

BRONZÉRMESEK:

  • Kozák Danuta, egyes 200
  • Vajda Attila, kenu egyes 1000
  • Tótka Sándor, Molnár Péter, kajakpáros 200
  • Kárász Anna, Vad Ninetta; kajakpáros 500

Az megszokott volt, hogy az állóképességet igénylő számokban, a hosszú távokon jók a magyarok, az azonban először fordult elő, amióta a kétszáz méter olimpiai táv, hogy magyar győzelem szülessen a férfiaknál. (Korábban Fehérvári Vince egyeduralkodó volt.)

Dudás Miklós tavaly egyéniben megnyerte az U23-as vb-jét, onnan lépett előre, és ugyan Világkupán nyert már, ez volt az első igazán átütő sikere. Tótka Sándor és Molnár Péter harmadik lett.

„Dudás Miki képes még a fejlődésre, a páros is. Mert nem az történt, hogy egy jól sikerült rajt után nyerték meg az érmet. Hanem jól felépítették a távot a selejtezőkben is, ezek után szinte törvényszerű volt az éremszerzésük. Sokat dolgoztak, az edzőket is dicséret illeti, akik megmutatták, sprintereket is tudnak nevelni” - értékelt Storcz Botond kapitány.

A férfi kajakosoknál persze ezer méteren is jók voltunk, és most jön az igazi nagy kérdés, mi legyen a győztes négyes vezérével – a londoni olimpián másodikok voltak, először nyertek így együtt -, a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltánnal, hiszen párosban is nyert.

„Jövő hét elejére kitisztulhat a kép. Mivel a négyesnek nincs máshol lehetősége a kvótaszerzésre csak a milánói világbajnokságon, ezért a legjobb döntést kell hoznunk. De figyelni kell például arra is, hogy mi lesz Szalai Tamással. A hétvégén tárgyalok az érintettekkel” - magyarázta a szakember, aki a 37 éves Kammererrel együtt nyert olimpiát 15 éve.

A nőknél Kozák Danuta nyert Bakuban, rá még július közepén vár egy válogató, azon le kell győznie Kárász Annát, ha egyesben ott akar lenni a vb-n. Az elsőn ugyanis a fiatal szegedi versenyző meglepte az olimpiai bajnok Kozákot. Kozák a válogató győzelmével automatikusan nem vb-résztvevő, azt azonban eléri, hogy szétlövés legyen közte és Kárász között.

A kapitány egyetért abban, a hazai női válogató keményebb volt, mint a bakui mezőny és valószínűleg ez a megállapítás igaz lesz a vb-re is.

Párosban Kárász és Vad Ninetta Bakuban harmadik lett, itthon ők nyerték a válogatót, az ő kihívójuk a Szabó Gabriella, Fazekas Krisztina egység lesz. Ők ketten az olimpiai bajnok négyes tagjai voltak 2012-ben.

„Aki a négyesben helyet kaphat, egyesben duplázhat. Az lenne az ideális, hogy hat emberrel meg tudnánk oldani a párost és a négyest is” - foglalta össze a kapitány.

Storcz örült Vajda Attila harmadik helyének is, és most ugyan lemaradt a dobogóról a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó, a vb-n, Milánóban ők is javíthatnak.