Valér
4 °C
8 °C

Most már biztos: az olimpiai bajnoknál van jobb itthon

D  AS20150606012
2015.07.18. 12:24

Kárász Anna a pénteki 500 méter után szombaton, 200 méteren is legyőzte Kozák Danutát a kajak egyesek versenyében a kajakosok és kenusok második világbajnoki válogatóversenyén, Szolnokon, írja az MTI.

A szegedi versenyző sikere azt jelenti, hogy ebben a számban szétlövés lesz majd a vb-indulás jogáért, miután a június eleji első fordulóban Kozák győzött. Ahogy akkor, most is Douchev-Janics Natasa lett a harmadik.

„Az 500-as győzelem után próbáltam lazítani egy kicsit a barátaimmal, és most nem voltam már annyira feszült, mint a pénteki verseny előtt. Talán ennek is köszönhető ez a siker" - nyilatkozott a 23 éves Kárász.

A szombati versenynap délelőttjén további öt 200-as, valamint két 1000 méteres döntőt rendeztek.

A rövidebb távon a kenus Takács Kincső és Hajdu Jonatán egyesben, a kajakos Tótka Sándor, Molnár Péter duó és a kenus Lantos Ádám, Nagy Péter kettős pedig párosban ismételte meg az elsőfordulós győzelmét, ezzel bebiztosította vb-indulását. Női K-2-ben Douchev-Janics és új társa, a 18 éves Homonnai Luca magabiztos sikerét láthatták a nézők, a második helyen Kárász és Fazekas-Zur Krisztina ugyancsak friss duója végzett. Kárász az első válogatón még világbajnok társával, Vad Nitettával indult és nyert, de azóta szétváltak útjaik.

„Valószínűleg az volt a siker kulcsa, hogy elhittük, meg tudjuk csinálni" - mondta Homonnai, aki hat hete készül együtt háromszoros olimpiai bajnok társával, a tavalyi gerincműtéte után idén visszatért Douchev-Janiccsal. Hogy mennyire egymásra hangolódtak, azt az is jól mutatja, hogy hasonlóan extrém hajjal álltak rajthoz a versenyen: Janics rózsaszín-szőke, Homonnai pedig zöld frizurájával tűnt ki.

Egy kilométeren férfi K-1-ben Kucsera Gábor nyert (az első válogatón győztes Tóth Dávid nem indult, mert ő a négyesben jut majd szerephez a vb-n), míg férfi C-1-ben Kiss Tamás ért elsőként a célba. Utóbbi számban a szegediek olimpiai és világbajnoka, Vajda Attila az első forduló után már védettséget kapott, ezúttal nem is indult.

A milánói, olimpiai kvalifikációs vb augusztus 20. és 23. között lesz. Storcz Botond vezetőedző a mostani, vasárnapig tartó verseny után állítja össze a csapatot.