Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Százegy ország versenyzői a kajak-kenu vb-n

2015.08.19. 16:44

A szervezők tájékoztatása alapján a paraversenyzőkkel együtt 101 ország mintegy 1700 sportolója nevezett a kajak-kenu világbajnokságra, amelynek küzdelmei a parafutamokkal már szerdán megkezdődtek Milánóban, írta az MTI.

Van olyan nemzet, amely csak egy versenyzőt nevezett, az egyik legnépesebb küldöttség pedig - hagyományosan - a magyaroké, akik 51 fős csapattal vannak jelen, de az oroszok és a házigazda olaszok létszáma is megközelíti a félszázat.

Az olimpiai kvalifikációs regattát a Milánó külterületén található Idroscalo szabadidőparkban rendezik, a létesítmény legvonzóbb attrakciójának számító mesterséges tavat 1927 és 1930 között építették, eredetileg hidroplán-leszállópályaként működött.

A harmincas évek végén azonban ez a funkció elvesztette a jelentőségét, s köszönhetően a vizet körülvevő fás, bokros területnek, az Idroscalo rendkívül népszerű lett a vízi sportokat kedvelő és kikapcsolódni vágyó milánóiak körében.

A park teljes területe 1,6 millió négyzetmétert ölel fel, ennek ötven százaléka zöldövezet, a másik fele pedig maga a 2600 méter hosszú és 250-400 méter széles tó, amelynek mélysége - ideális esetben - 4 méter.

Az Idroscalo 1960-ban a filmvásznon is megjelent, Luchino Visconti olasz rendező ugyanis itt forgatta világhírű, Rocco és fivérei című alkotását, amelynek főszerepét Alain Delon és Claudia Cardinale alakította.

A helyszín nem ismeretlen a kajak-kenus elit számára, 1999-ben világbajnokságot, 2001-ben és 2008-ban pedig Eb-t rendeztek itt.

Az épek versenyei csütörtökön reggel rajtolnak el a vb-n, a magyarok közül elsőként - 8.30-tól - Takács Kincső és Lakatos Zsanett címvédő duója száll vízre a kenu párosok 500 méteres előfutamában.