Lötyögős, tapadós, hínáros a víz a kajakvébén, de a magyarok így is tarolnak

2015.08.20. 14:14
Hat futamgyőzelemmel remekül rajtoltak a magyarok a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A csütörtök délelőtti előfutamokból a Takács Kincső, Lakatos Zsanett 500 méteres kenupáros egyből a döntőbe jutott.

 A riói kvótaszerzés lehetősége miatt az olimpiai számokban óriási a tülekedés, rengeteg az induló, így ezúttal futamgyőzelemmel sem lehetett egyenes ágon a fináléba kerülni.

K-1 500 méteren Kárász Annának is csak bemelegítés lehetett az előfutam, magabiztosan nyerte meg versenyét. A Démász-Szeged 23 éves sportolója az otthoni válogatón a szám olimpiai és világbajnokát, Kozák Danutát győzte le, és az olimpiai indulási jog megszerzése mellett egyértelműen az éremszerzés a célja Milánóban.

Peking olimpiai bajnoka, a kétszeres világbajnok Vajda Attila remek időt lapátolva nyert futamot C-1 1000 méteren. „Egy előfutam esetében az idő nem számít. Megpróbáltam túlélni a pályát, ami összességében jól sikerült, bár végig nagyon lötyögős volt a víz. Az volt a lényeg, hogy lehetőleg nyerjek, mert ezzel el tudjuk kerülni az erős középfutamot” – magyarázta Vajda.

A másik férfi kenu egyes számban, 200 méteren a 19 éves, ifjúsági világbajnok Hajdu Jonatán második lett a tavalyi vb-n ezüstérmes orosz Alekszej Korovaskov mögött.

A kajak párosoknál három év szünet után ismét a Szabó Gabriella, Kozák duó versenyez 500 méteren. Az idén újra összeült kettős 2008-ban éppen itt, az Idroscalo szabadidő parkban, az Eb-n hozta első nagy győzelmét ebben az olimpiai számban, amelyben később két vb-címet is nyert. Most győztek, délután már a döntőbe kerülésért küzdenek.

A férfiaknál a júniusi, bakui Európa Játékokon bronzérmes Tótka Sándor, Molnár Péter kettős és a Nádas Bence, Boros Gergely páros is győzelemmel mutatkozott be 200, illetve 1000 méteren. „Valóban kaotikus volt a rajt, de úgy gondolom, a végén mi jöttünk ki jól ebből a zűrzavarból – magyarázta Molnár. – A teljesítményünkkel elégedett vagyok, a körülményekkel annyira nem, hiszen lötyögős a víz, hínárproblémák is előfordulnak, még jó, hogy legalább pályakülönbségek nincsenek. Készülünk a középfutamra, és bízom benne, hogy hasonlóan jók leszünk.”

A riói kvótákért is harcoló magyarok közül egyedül a kajak egyes 1000 méteren szereplő Kugler Attilának kellett nagy harcot vívnia az előfutamban. Az 57 indulót itt hét futamba sorolták, futamonként csak az első öt jutott tovább biztosan. Kugler jól küzdött, sokáig a második helyen haladt a tavalyi vb-n harmadik, favorit dán René Holten Poulsen mögött, és ugyan a hajrában visszaesett, negyedikként beérkezve kvalifikálta magát a középfutamra.

„Nagyon erős volt ez az előfutam, de elégedett vagyok a teljesítményemmel, mert jól ment a hajó. Talán csak az zavart meg egy kicsit, hogy hínáros a víz, fel is akadt a hajómra egy, ötszáz métertől éreztem, hogy kicsit nehézkesebb lett a hajó mozgása. A lényeg, hogy az első lépés, vagyis a középfutam megvan, de biztos vagyok benne, hogy délután brutális lesz a csata. Ha életem pályájára leszek képes, akkor megcsíphetem a döntőt” – vélekedett Kugler.

Ebben a számban az év elején még biztosnak tűnt Dombvári Bence indulása, a Honvéd kajakosa azonban tavasszal megbukott a drogteszten, így eltiltották. Később, a válogatón Kucsera Gábor harcolta ki a vb-részvétel jogát, de két hete róla is kiderült, hogy a doppingmintájában kokain nyomaira bukkantak, Kugler ezek után kapta meg a számot.

Ami az olimpia műsorában nem szereplő számokat illeti, az 500 méteres kenu párosoknál a címvédésre készülő Takács Kincső, Lakatos Zsanett duó óriási fölénnyel megnyerve versenyét egyből a döntőbe került. „Helyet cseréltettem a lányokkal az utánpótlás világbajnokság után, Kincső került előre, így sokkal hatékonyabb a páros, mindketten jól ki tudják magukat evezni. Akik értő szemmel nézik a párost, azok is azt mondják, hogy így sokkal többet ki tudnak hozni magukból” – mondta az egységről Szabados Krisztián.

Sarudi Pál és Forgó Christopher kettőse második lett a lengyelek mögött, így délután, a középfutamban is vízre kell szállnia. A női kajak kettesek 1000 méteres számában a kevés nevező miatt csak döntő lesz, így a Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra párosnak nem kellett előfutamoznia.

A csütörtök délelőtt megkezdődött számok középfutamait délután, fináléit szombaton rendezik.

Takácsékon és a Sarudi, Bodonyi duón kívül egy harmadik magyar egység is döntős már: a tavaly Moszkvában bronzérmes Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid összeállítású 1000 méteres kenunégyes a vasárnapi döntőben száll majd vízre először, mivel ebben a számban is kevés hajó nevezett.

A további program

    később:
középfutamok 15.30
    péntek:
előfutamok 8.30
középfutamok 16.05
    szombat:
A döntők 10.20 (női C-2 500 m, női K-1 500 m, férfi C-2 500 m, férfi K-1 1000 m, férfi C-1 1000 m, férfi K-2 200 m, férfi C-1 200 m, női K-2 500 m, női K-2 1000 m, férfi K-2 1000 m)
középfutamok 14.00
    vasárnap:
A döntők 10.05 (férfi K-1 200 m, női K-1 200 m, női C-1 200 m, férfi C-2 200 m, női K-2 200 m, férfi C-4 1000 m, női K-1 1000 m, női K-4 500 m, férfi C-1 500 m, férfi K-1 500 m, férfi K-2 500 m, férfi C-2 1000 m, férfi K-4 1000 m)
5000 m-es döntők 14.30