Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Fábiánné odatelefonált Milánóba, két kajaknégyes is döntős

2015.08.21. 14:05
Az 1000 méteres férfi és az 500 méteres női kajaknégyes is megnyerte előfutamát a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, ezzel mindkét egység bejutott a vasárnapi döntőbe, és közel került a riói kvóták megszerzéséhez.

A csütörtöki napsütés és meleg után pénteken reggel felhős égbolt és hűvösebb idő fogadta a kajakosokat az Idroscalo szabadidő parkban. A nyitónapon hét olimpiai szám előfutamait bonyolították le, ezúttal pedig a fennmaradó öt olimpiai számban is megkezdődtek a versenyek.

A kajak egyesek 200 méteres versenyeiben Vad Ninetta, illetve az olimpiai hatodik, friss Európa Játékok-győztes Dudás Miklós próbál kvótát szerezni Magyarországnak - mindkét számban 8-8 indulási jog kel el -, és az első akadályt mindketten sikerrel vették. Vad az azeri színekben versenyző Inna Oszipenko-Radomska, Dudás pedig a litván Ignas Navakauskas mögött lett második, és mivel egyenes ágon még futamgyőzelemmel sem lehetett a döntőbe jutni, készülhetnek a szombat délutáni középfutamra.

"Elrontottam a rajtot. A szokásosnál öt perccel később mentem ki a vízre, talán emiatt - mondta Dudás. - Navakauskas jó rajtoló, és a start után megszerzett előnyét megtartotta a célig. Amúgy elégedett voltam a pályámmal."

A két éve arany-, tavaly pedig ezüstérmes Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus duó egy remekül felépített pályával és győzelemmel mutatkozott be 1000 méteren, de a siker nekik sem jelentette azt, hogy megspórolhatják a középfutamot. Ők is szombaton délután küzdhetnek majd meg a fináléba kerülésért. Ebben a számban az első hat hely ér riói indulási jogot két versenyzőnek.

A két kajaknégyesben minden olimpiai kvóta - összesen 40-40 - gazdára talál ezen a vb-n, azaz később nem lesz lehetőség pótkvalifikációra. Tíz nemzet juthat indulási jogokhoz, de kikötés, hogy ennek a tíz nemzetnek négy kontinensről kell érkeznie. A pénteki előfutamokban az első hely egyenes ági döntőbe jutást ért, és természetesen mindkét magyar hajó megcélozta a futamgyőzelmet - sikerrel.

Lesz csillaghullás

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán vezette, Londonban ezüstérmes férfi négyes 1000 méteren, a címvédésre készülő női négyes - Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina és Kárász Anna - pedig 500 méteren lett első, így kihagyhatja a középfutamot. Bár a férfi egység edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin nincs itt a versenyen, a futam előtt telefonon egyeztetett tanítványaival, és úgy tűnik, nagyszerű tanácsokkal látta el őket.

„Maradt még bennünk, az első ötszáz méteren nem akartunk olyan erős tempót menni, mint amit tudunk, figyeltünk a többiekre is. A fináléban azonban más lesz, kell egy jó erős rajt, amellyel a többieket arra késztetjük, hogy kergessenek bennünket – vélekedett Pauman Dániel, aki a várható ellenfelekről is ejtett pár szót. – A középfutamok során biztos, hogy lesz csillaghullás. A fináléban szerintem a csehekre, a szlovákokra és a portugálokra kell majd nagyon figyelnünk.”

„Jó pálya volt, gyorsak voltunk, de nekem azért meg kellett küzdenem magammal a futam során. Sajnos csúszott a nadrágom, és így kicsúsztam az ülésből is, ami nagyon zavart – mondta az olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina, aki elmondta, a férfi négyeshez hasonlóan a női csapathajó kormányát is megtisztították a rajt előtt a hínártól. – Jól jött ez a segítség a társunktól, hiszen így csak annyi hínárral kellett megküzdenünk, amennyit a pályán szedtünk össze. De én próbálok nem foglalkozni a nehézségekkel, mindenkit hátráltatnak a körülmények. A véleményem az, hogy amit nem tudunk kontrollálni, azt hagyjuk magunk mögött, és inkább arra fókuszáljunk, amit ki tudunk javítani.”

Pénteken további hét, az olimpiai műsorban nem szereplő számban is elkezdődtek a küzdelmek a vb-n.

Janics lemaradt, de javította

A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa és új párostársa, a mindössze 16 éves, friss ifjúsági világbajnok Homonnai Luca fölényesen győzött a K-2 200 méter első előfutamában, ezzel egyből a vasárnapi döntőbe jutott.

„A körülményekkel tisztában vagyunk, összevissza mozog a víz, de mi így is stabilan tudtunk ülni a hajóban. A rajtunk tökéletes volt, ahogy a futam eleje is. Később Luca emelte a csapásszámot, így én lemaradtam egy-két húzásnál, de gyorsan ki tudtuk javítani ezt is. A világbajnokság előtt, az utolsó pillanatban változtattunk a beülési sorrenden Lucával, és jól döntöttünk, mert így sokkal jobban ment alattunk a hajó” – mondta a futam után Douchev-Janics Natasa.

A kenusoknál, ugyancsak 200 méteren Takács Kincső első helyével, a Lantos Ádám, Nagy Péter kettős pedig második helyével a szombati középfutamba került.

Fél kilométeren Hufnágel Tibor (K-1) első, Korisánszky Dávid (C-1) és a Hérics Dávid, Somorácz Tamás kettős (K-2) pedig második lett első pályáján - pénteken délután folytatják a középfutamban. A kajak egyesek 1000 méteres számában Medveczky Erika - a szám két évvel ezelőtti aranyérmese - megnyerte előfutamát, és így már döntős.

A kenunégyesek 1000 méteres számában kevés hajó nevezett, így a tavaly bronzérmes Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid összeállítású magyar egység selejtezők nélkül szállhat majd vízre a vasárnapi döntőben, tudósított az MTI.

A délutáni futamokban

újabb három magyar egység biztosította a helyét a hétvégi döntőkben.

Elsőként a kenus Korisánszky Dávid szállt vízre 500 méteren, akinek az első három között kellett zárnia a továbbjutáshoz, a fehérorosz és a spanyol mögött el is csípte a harmadik helyet.

A férfi kajak egyeseknél Hufnágel Tibor próbálkozott, itt csak az első két hely ért biztosan finálét, a Honvéd 24 éves versenyzője azonban csakúgy mint délelőtt, magabiztosan nyert, így ő is ott van a legjobbak között.

A tavaly váltóban világbajnok Hérics Dávid és a vb-újonc Somorácz Tamás kajakos duójának Korisánszkyhoz hasonlóan az első három között kellett célba érkeznie, és remekül versenyezve megnyerték a futamot, ezzel ők is döntősök.

A többi, pénteken bemutatkozott magyar egység szombaton délután, a középfutamban, illetve vasárnap, a döntőben folytatja a vb-n.

A további program (zárójelben az elérhető kvóták száma):

A további program:
    szombat:
A döntők 10.26 (női C-2 500 m /Takács Kincső, Lakatos Zsanett/, női K-1 500 m /Kárász Anna/, férfi C-2 500 m /Sarudi Pál, Forgó Christopher/, férfi K-1 1000 m, férfi C-1 1000 m /Vajda Attila/, férfi K-2 200 m /Tótka Sándor, Molnár Péter/, férfi C-1 200 m /Hajdu Jonatán/, női K-2 500 m /Szabó Gabriella, Kozák Danuta/, női K-2 1000 m /Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra/, férfi K-2 1000 m)
középfutamok 14.00
    vasárnap:
A döntők 10.05 (férfi K-1 200 m, női K-1 200 m, női C-1 200 m, férfi C-2 200 m, női K-2 200 m /Homonnai Luca, Douchev-Janics Natasa/, férfi C-4 1000 m /Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid/, női K-1 1000 m (Medveczky Erika/, női K-4 500 m /Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna/, férfi C-1 500 m (Korisánszky Dávid/, férfi K-1 500 m /Hufnágel Tibor/, férfi K-2 500 m /Hérics Dávid, Somorácz Tamás/, férfi C-2 1000 m, férfi K-4 1000 m /Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel/)
5000 m-es döntők /Vajda Attila, Ceiner Benjámin, Medveczky Erika/ 14.30.