Visszavonult Kovács Katalin, a világ legsikeresebb kajakosa

K EPA20090627083
2016.07.29. 10:14 Módosítva: 2016.07.29. 10:16

Visszavonult Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok, 29-szeres Európa-bajnok kajakos. Rá illik leginkább, hogy korszakos egyéniség volt, mert ennél több vb-aranyat senki nem szerzett, a második a sorban is néggyel kevesebbet ért el.

Elhatározását pénteken jelentette be, elcsukló hangon. Szurkol a magyar csapatnak az olimpián, de most már a családja az első az életében.

Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője azt mondta: kivételes, emlékezetes pillanat a mostani.  

"Katalin sokaknak megköszönte a támogatást, de igazán mi tartozunk köszönettel neki, a sok szép eredményért" - mondta a szakvezető, aki maga is háromszoros olimpiai bajnok és sokáig párhuzamosan futott a pályafutása Kovács Katalinnal.

"Ahhoz, hogy egy sportoló ilyen magasságokba eljusson, nem elég a sok edzés, emberi tartás, alázat is kell. Mi, akik közelről kísértük a karrieredet, láttuk, hogy nemcsak az eredményeiddel tűntél ki, hanem a hozzáállásoddal is. Még idén, a sevillai edzőtáborozás során is te voltál az első a vízen és Te voltál az utolsó, aki befejezte az edzést. Pályafutásod utolsó évében is úgy készültél, mintha még nem nyertél volna semmit, azt hiszem, ez mindent elmond."

Kovács ebben az olimpiai ciklusban a 2013-as duisburgi világbajnokságon nyert egy ezüstöt Janics Natasával kajak kettes ötszázon, utána gyereket szült. Kislánya megszületése után sem adta fel, hogy kijusson ötödik olimpiájára, de a visszatérése a válogatottba már nem sikerült. Sem tavaly nem került be a vb-csapatba, és az idei olimpiára sem volt komoly esélye, ami egyúttal jelzi a szakág kivételes erejét.

A 40 éves klasszis mindent megnyert, amit a sportágban lehet. Igazából össze sem lehet számolni, hányszor nyert meg mindent.

Kovács a Spartacusban kezdett kajakozni, mert a nővére is oda járt. Schmidtné Pavlovics Angyal így emlékezett vissza a kezdetekre.

„Az édesanya, Irma arra kért, Kati is hadd legyen a csoport tagja, még ha fiatalabb is Anitánál. Először nem akartam, mert úgy gondoltam, még a minikajakhoz is kicsi Kati, lehagyják a többiek, elmehet a kedve az egésztől, azt pedig senki sem szeretné. Irma addig győzködött, amíg beadtam a derekamat, és nem bántam meg. Jó mozgású kislány volt, hosszú kezekkel, így elől tudta a vizet fogni.

Ha visszagondolok, egy év múlva már olyan jó technikával, kifinomultan evezett, mint ahogy felnőttben.”

Szorgalom és ambíció – szerinte ez volt a legfontosabb, ami az átlag fölé emelte itthon és külföldön egyaránt, legalábbis nevelőedzője szerint.

Ha róla beszél, előtte sohasem valamelyik olimpiai bajnoki győzelme jelenik meg, vagy a 31 világbajnoki aranyból valamelyik. „Mindig a kislányt látom, aki megragadja a kajakját és a vízre teszi.”

A 2000-es olimpiáról két ezüsttel tért haza, mindkettőből lehetett volna arany, de hamarosan feljebb lépett.

2004-ben nyerte első olimpiai aranyát Janics Natasa volt a társa a pároshajóban. A válogatón egyesben kikapott tőle, akkor találta ki edzőjük, Fábiánné Rozsnyói Katalin, hogy párosban verhetetlen egységet alkothatnak. Így is lett.

2008-ban is ott álltak a dobogón tetején, noha Kovácsnál szomorúbb bajnokot nemigen lehetett látni, hiszen ő az egyes aranyát szerette volna, de abban a számban leszorult a dobogóról. A fejében rendet tett, és így onnan is aranyéremmel térhetett haza.

2009 elején úgy vágott neki az újabb olimpiai ciklusnak – Csipes Ferenc lett az edzője -, hogy noha Londonban 36 éves lesz, semmiképp sem öreg ahhoz, hogy álmát valóra váltsa: nyerjen egyesben. A németből olasszá lett Jozefa Idem ennyi idős volt Sydneyben, amikor élete legnagyobb sikerét elérte.

Csipessel 2009-ben egyéniben győzött, és akkor az edző azt mondta, hogy addig a tanítványa zsaroláshoz volt szokva, nála ez megváltozott, ezért lettek sikeresek.

K EPA20090627078
Fotó: Bernd Settnik

A küldetésnek az egyéni része nem sikerült, négyesben viszont ott volt a harmadik beülőben, és a Szabó, Kozák, Kovács, Fazekas összeállítású egység elsőként haladt át a célvonalon. „Üdv a klubban, csajok” - ezt mondta a társainak, hiszen akkor még csak ő volt olimpiai bajnok a társulatból. A négyes hiába volt esélyes az előző három olimpián, rendre második lett, akkor sikerült az áttörés. Kovács pedig három ezüst után négyesben is olimpiai bajnok lett.

Mindig tedd azt, amiben hiszel, és higgy abban, amit teszel" -

ez volt a mottója a pályafutása alatt, ami nyilván nem változik a civil életben sem.

Talán nem is volt olyan interjúja, amelyikben ne tért volna ki arra, mennyire szerette a sportágat, és a szülése után sem fenyegették fegyverrel, hogy neki mindenáron kajakoznia kell.

„Ha voltak is olyan napok, hogy a hátam közepére sem kívántam a kőkemény terhelést, összességében az összkép, ha végignézek az elmúlt éveken, nagyon nagyon pozitív. Biztosan van az élet más területén sok olyan ember, aki szereti a munkáját, és új kihívásokat keres, miután jól megoldott egy nehéz feladatot. Nálam is így van. Nem vagyunk mi csodabogarak. Edzünk, mert szeretünk edzeni, ez a hivatásunk. Mondhatják, hogy mit keresek én még mindig itt ennyi idősen, de nekem a kajakozás az életem” - ezt 2015. márciusában mondta az Indexnek.