Piroska
-11 °C
-2 °C

22 század döntött a 22 kilométeres kajakozásban

2017.07.01. 19:48

Két arany-, két ezüst-, egy bronzérem - ez a magyar csapat szombati szereplése a Ponte de Lima-i maratoni kajak-kenu Európa-bajnokságon. 

Rutin, szív és lélek – mindent előhúzott magából Csay Renáta a női egyes versenyen a nagyjából 22 kilométeres távon.

Tizennyolcszoros világbajnokunk a maratoni mezőnybe visszatérő brit Lani Belcher ellen nagy küzdelemre számított, arra azonban ő sem gondolt, hogy a több mint két órás ütközet után mindössze huszonkét század dönt az első helyről.

„Az ilyen nagy csaták adják a legtöbbet, ezek maradnak örökké emlékezetesek – mondta a verseny után Csay Renáta, aki centikkel győzte le brit riválisát, és huszonhárom másodperccel volt jobb a harmadik helyen záró Kiszli Vandánál.

"Belcherrel számoltam, de bíztam benne, hogy a táv alatt tudom fárasztani az indítgatásaimmal. Ő azonban csak nem akart leszakadni, a futószakaszokon is egész jól ment. Az utolsó futás után előre engedtem, aztán a célegyenesre fordulva úgy döntöttem, az élre állok. De ahogy megláttam, hogy mennyi van még hátra, megfordult a fejemben, hogy talán túl korán kezdtem meg a hajrát. A vége nagyon kemény volt, mindent kiadtunk magunkból, még a lábam is belezsibbadt ebbe a győzelembe.”

A kenus Kövér Mártonnak nem volt ennyire szoros a befutója, Manuel Camposszal viszonylag hamar maguk mögött tudták a mezőnyt, és váltott vezetéssel készülődtek a mindent eldöntő hajrára.

„Már az első futás után ledobtuk magunkról a többieket, ketten menekültünk előre a mezőnytől. Az utolsó két nagy körre belassítottunk, én próbáltam többször előreengedni őt, hogy vezessen, s fáradjon a végére. Négyszáz méterrel a cél előtt nyitottam a hajrát, amire már nem tudott reagálni. Igazából az elmúlt években már tökéletesen kiismertük egymást, nem tudunk újat mutatni a másiknak” – mondta Kövér Márton, akinek edzőtársa, Nagy Gergely az ötödik helyet szerezte meg.

A férfi kajakosok versenyében hazai siker született, a portugál José Ramalho győzött, a második helyen Boros Adrián zárt, akinek a szokásoknak megfelelően remekül sikerült az utolsó futószakaszon a beszállás, ám a célegyenes előtti utolsó fordulóban meggyűlt a baja a spanyol Ivan Alonsóval.

A célegyenesben a tolnaiak kiválósága a külső oldalról érkezve robbantott egyet, amire jól reagált az élen álló Ramalho és a francia Quentin Urban is. A finisben Ramalhót már nem lehetett megfogni, de az ezüstérmet megkaparintotta Adrián, míg a másik magyar induló, az utolsó futószakaszig az élbolyban szereplő Aranyosi Gábor a hatodik lett.

“Bár a tavalyi bronzéremhez képest előbbre léptem egy helyet, azért egy picit csalódott vagyok, mert lehetett volna még jobb is. Sajnos a finisre vezető bójasor ferdén volt lerakva, annyira kiszorított helyzetben voltam, féltem, hogy belemegyek a végén. Az bosszant, hogy még volt erőm, úgy érzem, képes lettem volna elmenni Ramalho mellett, ha az Alonsóval folytatott kakaskodás után a másik oldalon jövök ki. Az elején pumpaproblémám volt, megálltam megszerelni, de abból a szituációból is lazán vissza tudtam kapaszkodni, nem volt olyan pillanata ennek a versenynek, ami fájt volna. Tavaly harmadik, idén második lettem, jövőre talán összejön a győzelem is” – mondta Boros Adrián a verseny után.

Még egy ezüstérem jutott a magyar csapatnak, női kenuban Miskolczy Fruzsina lett második az ukrán Ljudmilla Babak mögött, Sztolyka Rita pedig az ötödik helyen zárt.