Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Két hajónyi előnnyel világbajnok a Csipes, Medveczky kajak kettős 1000 méteren

2018.08.24. 16:59

Magyar szempontból két B döntővel kezdődött az első éremosztó délután a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon pénteken. A férfiaknál a kenu és kajak kettes egység is negyedik lett 1000 méteren, előbbi a Korisánszky Dávid, Mike Róbert, utóbbin a Noé Bálint, Ilyés Róbert hajó ért célba a negyedik helyen. A folytatásban aztán két magyarmentes B, illetve A döntő jött, amit sorban hat döntő követett benne magyar hajóval.

Első magyar döntősként a 2017-es 5000 méteres világbajnok kajakos Bodonyi Dóra jött 1000 méteren, amin egy vb-bronz és egy Eb-arany volt eddigi legjobbja. A 24 éves kajakos erősen kezdett, egyből az élre állt, és folyamatosan növelni tudta az előnyét, 500 méternél már egy hajóval vezetett. A második 500 méterre sem fáradt el, és magabiztosan nyerte az első magyar érmet, egyből egy aranyat a 2018-as világbajnokságon. Bodonyi 4:02.892-es idővel ért célba.

Ez volt a magyar kajak-kenu 200. világbajnoki aranya.

A világbajnoki aranyérmes Bodonyi Dóra
A világbajnoki aranyérmes Bodonyi Dóra

Bodonyi mögött a brit Lizzie Broughton lett a második, a dél-afrikai Bridgitte Hartley szerezte meg a bronzérmet.

A Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenu kettős az olimpiai programból kikerült 200 méteren következett, a tavalyi vb-bronzérmes egybés nem tudott javítani a 2017-es eredményén, és az ötödik helyen zárt. A világbajnok a fehéroroszok lettek a lengyelek és az oroszok előtt.

A 2014-es moszkvai vb-n kettesben aranyérmes Lakatos Zsanett kenu 500-on lassan kezdett, négyen elhúztak előle, így csak az ötödik helyért csatázhatott, itt is ért célba. A számban orosz világbajnok lett fehérorosz ezüst- és kanadai bronzérem előtt.

Szintén kenu 500-on indult a többnyire hosszabb távokon eredményes Kiss Tamás, aki a döntő nyolcadik helyén zárt. Brúgással lett brazil arany, majd német ezüst és cseh bronz következett. Kiss a 2013-as koppenhágai vb-n a 26 km-es maratoni számban egyéniben lett bronzérmes, majd 2014-ben Moszkvában és 2015-ben Milánóban is kenu négyesben lett harmadik 1000 méteren, míg a 2008-as pekingi olimpián kettősben nyert szintén bronzot szintén 1000-es távon.

Kajak egyes 500-on a címvédő cseh Josef Dostál verhetetlen volt, mögötte a német Tom Liebscher, majd a magyar Nádas Bence ért be, az ő bronzérmével meglett a második magyar érem Portugáliában.

A kajakos Nádas Bence az 500 méteren szerzett vb-bronz után
A kajakos Nádas Bence az 500 méteren szerzett vb-bronz után

Döbbenetes fölénnyel nyert Csipes és Medveczky

Utolsó magyar egységként a Csipes Tamara, Medveczky Erika kajak kettős döntőzött 1000 méteren. Jól kapták el a rajtot, lényegében az első méterektől vezettek, és rajt-cél győzelmet arattak másfél-két hajónyi előnnyel. Csipes pont 29. születésnapján, a szülésből visszatérve szerezte hatodik vb-aranyát. Medveczky tavaly is világbajnok volt ebben a számban, akkor Farkasdi Ramónával nyert. Neki ez  volt az ötödik vb-aranya.

Pénteken még négy elő- és középfutamban érdekelt magyar egység.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?