Ödön
2 °C
11 °C

Tizenhárom ezredmásodperccel lett világbajnok a magyar női kajaknégyes

TSH7672
2018.08.26. 12:54

Magyarország az első két nap alatt öt arany- és egy bronzérmet szerzett a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu-világbajnokságon, amihez vasárnap újabb három érmet gyűjtöttek a versenyzők. A női kajaknégyes hajszállal, tizenhárom ezredmásodperccel védte meg a címét, a Balla Virág, Takács Kincső kenupáros 500 méteren szerzett második helyet, míg a férfi kajaknégyes bronzérmes lett.

Az első döntőben a nő kenu kettesek kétszáz méterén Nagy Biankának és Molnár Csengének az érem nem volt reális cél, már a döntő is kisebb bravúrnak számított. Nagyék nem rajtoltak rosszul és a táv végén is tudtak még újítani, a hatodik helyet szerezték meg.

TSH7937
Fotó: TSH photo

A női 200 méteres kajak egyes volt az egyetlen olyan döntő, ahová nem került be magyar, Lucz Dóra betegen versenyzett, így nem tudta legjobbját nyújtani, bár azt nyilatkozta, a kilences döntőbe így is be kellett volna jutnia. A számot az új-zélandi Lisa Carrington húzta be nagy fölénnyel, közel két másodperccel nyert.

A férfiaknál Birkás Balázs került be a legjobb idővel a döntőbe kétszázon, de ott már nem tudta megismételni a teljesítményét. A mellete lévő Carlos Garrote lőtt ki, a spanyol végig is bírta, megőrizte az előnyét. A szombaton párosban világbajnok Birkás 150 méterig jól tartotta magát, de az utolsó pár húzás nem jött össze neki, hat századdal lemaradva a negyedik lett.

Korisánszky Dávid a kenusok 200 méteres döntőjében az egyik szélső pályát kapta, ez is mutatta, hogy nem számít a legerősebbek közé. Korisánszkynak nem is volt sok esélye, már a rajtnál hátrányba került, és után sem tudott feljebb kapaszkodni, a kilencedik helyen zárt. A számot a belorusz Artszem Kozir nyerte nagy hajrával.

TSH8048
Fotó: TSH photo

A kajakkettesek 500 méterén Tóth Dávid és Kulifai Tamás egy gyengébb rajt után a negyedik helyre jött fel féltávnál, ezután azonban nem tudtak újítani, a hatodik helyig csúsztak vissza, másfél másodpercet kaptak a győztes orosz párostól.

Hajdu Jonatán és Fekete Ádám kétszáz méteren nagyon erős, ahogy azt a szegedi világkupán is bizonyították, az ötszáz méter egy kicsit hosszú nekik. A magyar páros bevállalósan kezdett, 250-nél még az élbollyal voltak Hajduék, a második-harmadik helyen haladtak, – a brazil Silva-Santos páros már ekkor óriási fölényben volt – , a végére elmerevedtek, így csak a hatodik helyre tudtak bejönni.

A nőknél a Balla Virág, Takács Kincső páros Európa-bajnokként érkezett a vb-re, így szinte elvárás volt tőlük az éremszerzés az olimpián is szereplő számban. A favoritnak a kanadai páros számított, elég hamar is az élre állt, de Balláék elég sokáig tapadni tudtak rájuk, amivel sikerült mindenki mást leszakítani. A kanadaiak verhetetlenek voltak, a magyar páros ezüstérme sem forgott veszélyben. Balláék annyira kihajtották magukat, hogy a célba érkezés után be is borultak.

TSH8173
Fotó: TSH photo

A nők kajaknégyesek versenyében Magyarország volt az abszolút favorit, a magyarok a világbajnoki és az olimpiai bajnoki címvédők, és a mostani hajó négyeséből már mindenki szerzett világbajnoki címet Portugáliában. Medveczky Erika, Bodonyi Dóra és Kárász Anna egy-egyet. Kozák Danuta pedig már duplázott.

TSH8231
Fotó: TSH photo

A rajtjuk nem volt túl erős Kozákéknak, de féltávnál már a harmadik helyen voltak, az új-zélandiak Lisa Carringtonnal vezettek, nagyjából három tizeddel. Az utolsó százon már látszott, hogy a két hajó között dől el a győzelem. A magyar hajó óriásit hajrázott, méterről méterre közelítette meg az ellenfelet, a befutónál szinte lehetetlen volt eldönteni szabad szemmel, hogy melyik egység nyert. Végül célfotó döntött, 13 ezredmásodperccel nyert világbajnokságot a magyar csapat.

A magyar férfi kajajnégyes egy évvel ezelőtt még a döntőben sem volt, de azóta egy elég jó egység jött össze. A Tótka Sándor, Dudás Miklós, Molnár Péter, Kuli István az Európa-bajnokságon is érmes volt, és a vb-n is egész jól kezdtek, 250 méternél még vezettek is. A világbajnoki címvédő németek és a második spanyolok elmentek a végén Tótkáéktól, de jól tartották magukat, harmadik helyen finiseltek.

Két 5., egy 6., és egy kizárás

Az 5000 méteres döntőkben eredetileg a kajak egyesben induló Noé Bálint szerezte a legjobb eredményt a magyarok közül, a 24 éves sportoló negyedik lett a mezőnyben, a dobogótól viszont elég messze, 20 másodpercre volt, ám végül egy hellyel visszasorolták, így ötödik helyen zárt. A női kajak egyesben Takács Tamara a negyedik helyért volt nagy harcban, de végül az új-zélandi Caitlin Ryan mögött beérve ötödik lett.

A kenusoknál Lakatos Zsanett a hatodik helyen zárt 5000-en, Kiss Tamást viszont kizárták a férfi kenus versenyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?