Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Kozák Danuta változtatott, társakkal készült a szegedi vb-re

2019.08.20. 19:06

Kedden megnyitották a szegedi kajak-kenu világbajnokságot, szerdán már elkezdődik a versenyprogram, az olimpiai számok döntőit szombaton és vasárnap rendezik, de már péntek délután is lesznek komoly finálék. Az olimpiai helyek jelentős többségét a mostani vb-n lehet megszerezni, ezért a kvóták maximalizálása a kimondott cél.

Ahogy a korábbi években, ezúttal is a kajakos nők hozhatják a legtöbb érmet.

Változás viszont, hogy az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta a felkészülés hajráját nem egyedül, hanem két másik versenyzővel végezte. Kozák 2012-ben még egy honvédos csoport tagjaként lett olimpiai bajnok Londonban, utána férjével, Somogyi Bélával külön utakra tértek, és nyertek Rióban három aranyat.

Most azonban párostársa, Kárász Anna mellett csatlakozott hozzájuk Lucz Dóra is, aki kétszázon lesz ott a rajtnál.

A Kozákhoz hasonlóan újpesti Lucz az Inforádiónak beszélt arról, hogy a június végi Európa Játékok után adódott neki a lehetőség, hogy csatlakozhasson Kozákékhoz, és az edzései irányítását Somogyi vette át.

„Nagyon-nagyon jó döntés volt, eddig csak a pozitívumait érzékeltem. Pedig nagyon kemény edzések voltak júliusban.

Most már látom, hogy ez kell ahhoz, hogy valamennyire olyanok lehessünk, mint Danuta. Másképp nem lehet a nyomdokaiba érni.

Nagyon motiváló még az is, ahogy kihajtják magukat, mennyire el tudnak fáradni egy-egy edzésen.”

Hogy nem egyedül készül fel Kozák a vb-re, nem derült égből villámcsapásként jött, mert már áprilisban azt nyilatkozta az Indexnek: „megbeszélnénk Bécóval, és tisztáznánk, milyen érvek, valamint ellenérvek vannak. Nem utasítanám el azonnal, ez biztos.”