Kozák Danutáék párosát kizárták a szegedi világbajnokságon

D  AS20190626037
2019.08.22. 13:41 Módosítva: 2019.08.22. 16:19

Hiába nyerte meg a csütörtöki előfutamát az 500 méteren címvédő Kárász Anna, Kozák Danuta kajakpáros a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A magyar egységet kizárták a versenyből, mert hajójuk könnyebbnek bizonyult a megengedettnél a mérlegelésnél.

Így a magyar csapat ebben a számban nem tud tokiói kvótát szerezni a vb-n. A magyar szövetség tájékoztatása szerint Kozákék hajója 80 dekával kevesebb volt, mint azt a szabály megengedi. A magyar stáb is elvégzett egy ellenőrző mérést, amelyen ugyanez az eredmény született. A szövetségi kapitány videóinterjúban reagált a helyzetre.

A szegedi Kárász csak ebben a számban versenyez a vb-n, míg az ötszörös olimpiai bajnok Kozák még 500 egyesben lesz érdekelt, amelyben szintén címvédő.

A nap eseményei:

Csipes Tamara bejutott a döntőbe, a négyes tagjaként olimpiai bajnok kajakozó a legutóbbi, 2011-es szegedi vb-n megnyerte a K-1 1000 méteres számot, és most is meggyőző teljesítménnyel mutatkozott be a hazai közönség előtt.

Az sem zavarta meg, hogy a rajt egy kicsit csúszott a mellette ügyetlenkedő – bár, ha úgy vesszük, a tongai indulóhoz képest kifejezetten ügyes – máltai versenyző miatt, akinek csak sokadik próbálkozásra sikerült eltalálnia a rajtgépet. 

Csipesen mindez egyáltalán nem hagyott nyomot, és rajt-cél győzelmet aratva lépett tovább a szombati döntőbe.

A férfiaknál a magyar indulók olimpiai számokban szálltak vízre csütörtök délelőtt. A férfi kenupáros az utolsó pillanatban kényszerűségből megváltoztatott összetételben, mivel Dóri Bencét egy elfertőződött seb miatt az orvosi stáb nem engedte rajthoz állni . Így a 23 éves Kiss Balázs a szám korábbi világbajnokával, olimpiai negyedik helyezettjével, Mike Róberttel térdelt egy hajóba az Maty-éren.

A páros az előzmények ismeretében jól teljesített a viszonylag erősnek nevezhető futamában, amiben többek közt ott volt az olimpiai ezüstérmes brazil és a tavalyi vb-n harmadik orosz egység is.

A futamból nem lehetett egyből a döntőbe kerülni, a biztos középdöntőbe jutáshoz az első hat hely valamelyikén kellett végezni, és ezt Kissék az ötödik helyükkel el is érték.

Mike Róbert a futam után elárulta: szerdán este kapta a hírt, hogy esetleg be kell ugrania, de a dolog csak ma – csütörtök - reggel vált véglegessé. Hozzátette: korábban még soha nem evezett együtt Kiss Balázzsal, még az edzőtáborokban sem. "A taktikám így most az volt, hogy Balázst egy kicsit lelkileg felhozzam, mert érthetően nem ilyen bemutatkozásra készült    első felnőtt világbajnokságán  és egy kicsit most maga alatt is van - nyilatkozott a 35 éves Mike, 

A szokásos rajt előtti bemelegítés során lapátoltunk 2200 métert, állítottunk a lábtámaszon, ennyit tudtunk együtt készülni.

– számolt be az összecsiszolódás perceiről a rutinos kenus.

A kenu kettesek 1000 méteres középfutamát pénteken 17.30-tól rendezik, ám Mikének ezt megelőzően, 15.10-től a kenu kettesek 200 méteres döntőjében van jelenése Korisánszky Dáviddal. "Ragaszkodtam ahhoz, hogy 200-on is elindulhassak, amit elkezdtem, szeretném is befejezni. A másik pedig, hogy öreg vagyok már, több előkészületre van szükségem, a 200-as döntő így pont jó lesz bemelegítésnek." - válaszolta az MTI kérdésére.

A sportolónak ezen kívül van még egy száma a vb-n, az 500-as négyesnek is tagja. Fontosságát tekintve a kettesek 1000 méteres száma kiemelkedik a többi közül, mivel az olimpiai szám, azaz két versenyzői kvótát is lehet szerezni, a szombati döntőben az első nyolc hajó jut tokiói indulási joghoz.

Férfi kajak egyes 1000 méteren öt kvótát lehet szerezni Szegeden, és a friss Európa Játékok-győztes Kopasz Bálint meg is tette az első lépéseket az indulási jog megszerzése felé. Ebben a számban is kötelező a középfutam, és a győri versenyző egy magabiztos futamgyőzelemmel tette le a névjegyét csütörtökön. "Jó formában eveztem. Nem figyeltem a többiekre, csak a saját magam által eltervezettekhez tartottam magam, a hajrát megnyomtam."

A középfutam kemény lesz, de remélem, hogy hasonlóan könnyedén sikerül majd bejutnom a fináléba is

– fogalmazott a 22 éves, éremesélyesként számon tartott kajakos, aki hozzátette, örült annak is, hogy jelenleg hátszél van a pályán, ez neki nagyon kedvez.

A 19 éves Nagy Bianka, a magyar csapat legfiatalabb tagja, aki szegediként duplán is hazai környezetben versenyez, a gyengébb rajt után remekül "összeszedte magát", és végül másodikként ért a célba a kínai Csang Lu-csü mögött. Nagy kiemelte, hogy hatalmas élmény számára, hogy itthon versenyezhet, a lelátón ott vannak a családtagjai, a barátai, amit nagy előnyként él meg. A fiatal magyar kenus pénteken folytatja a középfutamban, a szám döntőjét – amelyben öt olimpiai kvóta talál gazdára – szombaton rendezik.

Bár Bodonyi András nem olimpiai számban versenyez C-1 500 méteren, Nagyhoz hasonlóan ő sem kerülhetett egyből a szombati döntőbe, az előfutamból továbbjutókra pénteken kötelező középfutam vár. A diósgyőri versenyző a kilences pályán debütált a vb-n, és negyedikként simán befért a biztos továbbjutást érő első hat közé.

A férfi K-2 500 méter sem olimpiai szám, az itt induló Noé Zsombor és Bogár Gábor párosnak egy előfutamos első hellyel lehetősége volt megspórolni a középfutamot. Ennek megfelelően is versenyeztek, féltávnál még másodikak voltak a németek mögött, a második 250 méteren azonban elléptek riválisuktól, és sikerült győzniük. A szám döntőjére szombaton kerül sor.

A csütörtöki napon bemutatkozott a K-2 500 méteres olimpiai számban címvédőként induló Kárász Anna, Kozák Danuta duó is, és az elvárásoknak megfelelően egy előfutam-győzelemmel debütált, és úgy tűnt, hogy a páros a délutáni középfutamban folytatja szereplését.

Csakhogy nem sokkal később, a mérlegelésnél kiderült, hogy az egység hajó ezen a szinten igen tekintélyes mértékben, 80 dekával könnyebb volt a megengedettnél, azért az egységet kizárták a versenyből.

Ne maradjon le semmiről!

középfutamok 15.00:

  • női C-1 500 m (Bragato Giada)
  • férfi K-1 500 m (Dombvári Bence)
  • női K-2 500 m (a távon induló Kárász Anna, Kozák Danuta párost kizárták)

paraverseny, döntők 16.30

előfutamok 16.50:

  • férfi C-4 500 m (Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás)
  • női C-2 500 m (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső) - olimpiai szám női
  • K-4 500 m (Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra) - olimpiai szám férfi
  • K-4 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István) - olimpiai szám

középfutamok 15.00:

  • női C-1 500 m (Bragato Giada)
  • férfi K-1 500 m (Dombvári Bence)

női K-2 500 m

  • paraverseny, döntők 16.30

előfutamok  16.50:

  • férfi C-4 500 m (Sáfrán Mátyás, Mike Róbert, Korisánszky Dávid, Bakó Tamás)
  • női C-2 500 m (Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső) - olimpiai szám
  • női K-4 500 m (Gazsó Dorka Alida, Medveczky Erika, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra) - olimpiai szám
  • férfi K-4 500 m (Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István) - olimpiai szám

(MTI)